Skip to main content

Ζητείται: Άνθρωπος να σώσει τον κόσμο από την AI

Η εύκολη ανάγνωση είναι να μιλήσουμε για δυστοπία, για μηχανές που ξεφεύγουν από τον έλεγχο και για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι όμως μάλλον η λάθος συζήτηση

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Λίγες αγγελίες εργασίας έχουν περιγράψει τόσο εύγλωττα την εποχή μας. «Ζητούνται ειδικοί στα πυρηνικά, στα εκρηκτικά, στη βιολογία, στο κυβερνοέγκλημα».

Δεν πρόκειται για προσλήψεις μυστικών υπηρεσιών ούτε για στρατιωτικό πρόγραμμα. Είναι οι νέες θέσεις εργασίας μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Και αυτό, από μόνο του, είναι είδηση.

Η Anthropic αναζητά ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που μέχρι χθες θεωρούσαμε αυτονόητη ευθύνη των κρατών: να αποτρέψουν την κατάχρηση μιας τεχνολογίας με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Όχι όταν αυτές εμφανιστούν, αλλά πριν καν κυκλοφορήσει το επόμενο μοντέλο.

Η εύκολη ανάγνωση είναι να μιλήσουμε για δυστοπία. Για μηχανές που ξεφεύγουν από τον έλεγχο και για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι όμως μάλλον η λάθος συζήτηση.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με ταχύτητα που κανένας δημόσιος θεσμός δεν μπορεί να ακολουθήσει. Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κανονισμούς, οι διεθνείς οργανισμοί εκδίδουν κατευθυντήριες γραμμές και τα κοινοβούλια συζητούν νόμους, την ώρα που τα εργαστήρια της Silicon Valley εκπαιδεύουν ήδη την επόμενη γενιά μοντέλων.

Κάπως έτσι, η ευθύνη περνά σιωπηρά στις ίδιες τις εταιρείες. Εκείνες αποφασίζουν ποια ερωτήματα θα απαντά ένα μοντέλο, ποιες πληροφορίες θα μπλοκάρει, ποιες δικλίδες ασφαλείας είναι επαρκείς και ποιους κινδύνους θεωρούν αποδεκτούς. Με άλλα λόγια, οι κατασκευαστές γράφουν και τον κανονισμό λειτουργίας του προϊόντος τους.

Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό γίνεται από κακή πρόθεση. Το αντίθετο. Η Anthropic δείχνει να επενδύει σοβαρά στην ασφάλεια. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το παράδοξο (και άκρως επικίνδυνο): οι κανόνες για την πιο ισχυρή τεχνολογία του αιώνα δεν διαμορφώνονται από δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς, αλλά από εταιρικά διοικητικά συμβούλια.

Και ίσως αυτό να είναι το πιο ανησυχητικό συμπέρασμα. Όχι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί κάποτε να γίνει επικίνδυνη. Αλλά ότι, πριν ακόμη αποφασίσουμε συλλογικά πώς θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, έχουμε ήδη αφήσει λίγες ιδιωτικές εταιρείες να αποφασίζουν για λογαριασμό όλων.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.