Skip to main content

Δυο «ξένοι» στο Πεκίνο

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Πόλεμος και εμπόριο: Δύσκολες ισορροπίες στο ταξίδι των δύο

Επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποιούν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της Κομισιόν  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .  Δεν έφτασαν βέβαια με το ίδιο αεροπλάνο, για λόγους… οικονομίας.  Όσο και αν ο Μακρόν δήλωσε πώς ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ «να επαναφέρει τον Πούτιν στη λογική», άλλος ήταν ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης Μακρόν: «Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Γαλλικών επιχειρήσεων», όπως  ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων ,σε δελτίο τύπου . Γι’ αυτό και ο  Μακρόν πήρε μαζί του  περισσότερους από 50 Γάλλους επιχειρηματίες στην Κίνα.

Το δύσκολο διπλωματικό παιχνίδι του Μακρόν, παίζεται σε διπλό ταμπλό: πόλεμος και εμπόριο. Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει να βρει τα εργαλεία για να πείσει το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη Μόσχα  στην Ουκρανία. Αλλά χωρίς να φαίνεται πολύ κοντά στην ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τον Γάλλο πρόεδρο. Με δεδομένη την εσωτερική πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με αφορμή το συνταξιοδοτικό , ο Μακρόν ξέρει ότι η διεθνής σκηνή είναι η μόνη μπορεί ακόμα να τον βοηθήσει να κερδίσει οξυγόνο.

Φρόντισε βέβαια ο Γάλλος πρόεδρος, πριν αναχωρήσει για την Κίνα, να τηλεφωνηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Όμως ,στο μυαλό του Μακρόν δεν ήταν τόσο ο «ρωσο-ουκρανικός φάκελος . Στην κορυφή της ατζέντας ήταν το θέμα του εμπορίου-από τους πυλώνες των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας, αλλά και της Ευρώπης. Πέρυσι, το Πεκίνο έστειλε 6,4 εκατομμύρια κοντέινερς στην Ευρώπη. Αλλά έλαβε  η Ευρώπη έστειλε στην Κίνα μόλις μόνο 1,2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια.

Αντίθετα- και δυστυχώς- η πρόεδρος της Κομισιόν πήγε στην Κίνα για να ασκήσει κριτική στο Πεκίνο. «Η στάση της κυρίας φον ντερ Λάιεν ενισχύει πλέον όλους εκείνους στη Γερμανία που υποστηρίζουν μια πολύ πιο σκληρή πολιτική έναντι της Κίνας», όπως λέει ο  ειδικός για τις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις, Τιμ Ρέλιγκ  – από το Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής.  «Υπάρχουν πάνω από όλα μερικές μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες στη Γερμανία που σίγουρα δεν θα το εγκρίνουν ιδιαίτερα», λέει.

Η Γερμανία θα ήταν η πρώτη που θα επηρεαστεί αρνητικά από μια επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, Ο όγκος του γερμανικού εμπορίου είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από αυτόν όλων των άλλων μεγάλων χωρών της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν όμως, φαίνεται να ακολουθεί πιο σκληρή γραμμή έναντι του Πεκίνου . Απομακρύνοντας όλο και περισσότερο την ΕΕ από την Κίνα. Βοηθάει όμως αυτή η πολιτική την Ευρώπη; Η κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός κι αν όντως ισχύουν οι φήμες ότι η Ούρσουλα θέλει να γίνει ΓΓ του ΝΑΤΟ