Skip to main content

Μακρόν – Φον ντερ Λάιεν: Ο καλός και ο κακός «μπάτσος» της Ε.Ε. συναντούν τον Σι

EPA/MARTIN DIVISEK

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα στείλουν ένα μήνυμα ενότητας κατά τη συνάντησή τους με τον Σι Τζινπίνγκ – ακόμη και αν η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις πιθανές ρωγμές στις συμμαχίες της Ευρώπης.

Πιέσεις στον Σι Τζινπίνγκ προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία θα ασκήσουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Κίνα. Στην ατζέντα βρίσκεται και η περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Ε.Ε. – Κίνας,  με το ταξίδι της επικεφαλής της Κομισιόν και του προέδρου της Γαλλίας στο Πεκίνο να ακολουθούν τις επισκέψεις των Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ στην Κίνα.

Όπως αναφέρει το BBC σε δημοσίευμά του, ο Γάλλος πρόεδρος είναι πιθανό να υποδυθεί τον καλό «μπάτσο» σε ό,τι αφορά το ουκρανικό ζήτημα. Εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων έκανε λόγο για «σημεία σύγκλισης με τις κινεζικές προτάσεις» για τον τερματισμό του πολέμου.

Στον αντίποδα, ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει την κ. φον ντερ Λάιεν τον «κακό μπάτσο από τις Βρυξέλλες», δεδομένης της ισχυρής σχέσης της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την εκπεφρασμένη στήριξή της στις θέσεις ΝΑΤΟ.

Λίγες ημέρες πριν από την άφιξή της στην Κίνα, η κ. φον ντερ Λάιεν επέκρινε τον κ. Σι για τη φιλία του με τον κ. Πούτιν. Σε μια αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας, τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο παγιώνει τις ρωσικές προσαρτήσεις «απλώς δεν είναι βιώσιμο». Προώθησε επίσης μια πιο μετριοπαθή εκδοχή της ιδέας των ΗΠΑ για «αποσύνδεση» από την Κίνα, με την Ευρώπη να υιοθετεί μια πιο σκληρή διπλωματική γλώσσα, διαφοροποιώντας παράλληλα τις εμπορικές πηγές της και προστατεύοντας το εμπόριο και την τεχνολογία της.

Οι δύο ηγέτες αντιπροσωπεύουν δύο «αρκετά διαφορετικές πτυχές της ευρωπαϊκής σκέψης για την Κίνα», δήλωσε ο Δρ Άντριου Σμολ, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund, προσθέτοντας: «Η μία αφορά την εμβάθυνση της υποστήριξης της Κίνας προς τον Πούτιν στον πόλεμο. Θα θέλουν να πουν τουλάχιστον ότι η υποστήριξη αυτή θα είναι επιζήμια για τη σχέση του Πεκίνου με την Ευρώπη». Αλλά με τον κ. Μακρόν να συνοδεύεται από μια μεγάλη αντιπροσωπεία που περιλαμβάνει ηγέτες επιχειρήσεων, «υπάρχει επίσης η εμπορική και οικονομική σχέση που συνεχίζεται… το μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη και η Γαλλία εξακολουθούν να θέλουν εμπορικές συναλλαγές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στην Κίνα έπειτα από πρόσκληση του κ. Μακρόν. Αυτό παρέχει διαβεβαιώσεις ότι θα κρατήσουν τη γραμμή, σημείωσε ο Δρ Σμολ, όχι μόνο ως προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που είναι δύσπιστα για την προσέγγιση του κ. Μακρόν προς τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και ως προς τους Αμερικανούς που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συναντήσει την κινεζική ηγεσία από τη στιγμή που το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο ακυρώθηκε, στον απόηχο του εντοπισμού αερόστατων στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, με τα κράτη μέλη να μην διατηρούν το ίδιο κοντινές σχέσεις με την Κίνα, η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη καταλήξει σε σαφή συναίνεση για το πώς να αντιμετωπίζει το Πεκίνο. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είναι πιο πρόθυμες να διατηρήσουν εμπορικούς δεσμούς, ενώ άλλες, ιδιαίτερα τα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ που είναι επιφυλακτικά απέναντι στη Ρωσία, επιθυμούν μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Κίνα να ενθαρρυνθεί να χρησιμοποιήσει τη σχέση της με τη Ρωσία ως μοχλό απέναντι στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε η διευθύντρια του προγράμματος για την Ασία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, Γιάνκα Ερτέλ, αντί να ακολουθήσει απλώς το παράδειγμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη πρέπει να χαράξει ξεκάθαρα τη δική της κόκκινη γραμμή. «Οι Κινέζοι πρέπει πραγματικά να καταλάβουν ποιο είναι το διακύβευμα. Είναι μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να πουν: “Αυτό είναι πρόβλημά σας, θα μπορούσατε να μείνετε μακριά όπως το 2014 [κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία], αλλά επιλέξατε να μην το κάνετε», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από BBC