Skip to main content

Μακρόν προς Σι: Υπολογίζω σε εσάς για να επανέλθει η Ρωσία στη λογική

REUTERS

Ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή»

Στη σημασία που αποδίδει στον ρόλο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στάθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντησή του τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον κ. Σι ότι υπολογίζει σε αυτόν «για να επαναφέρει την Ρωσία στη λογική» και για την επιστροφή όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στην λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Μακρόν. Υπογράμμισε επίσης ότι «η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στη σταθερότητα διεθνώς».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία σε έναν κόσμο που διέρχεται «βαθιά ιστορική αλλαγή».

Θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στόχος των δύο Ευρωπαίων ηγετών είναι να ακουστεί η φωνή τους στον κ. Σι, στενό σύμμαχο της Μόσχας, στον οποίο επιφυλάσσουν κάποιον ρόλο στην ειρήνευση στην Ουκρανία.

Μακρόν – Φον ντερ Λάιεν: Ο καλός και ο κακός «μπάτσος» της Ε.Ε. συναντούν τον Σι

Νωρίτερα, ο κ. Μακρόν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ -με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία- και με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ στον οποίο τόνισε «ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα έχουν περιπλεχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ