Skip to main content

Μπακαλιάροι

Χαμηλότερα σε σχέση με άλλες πέντε βασικές ευρωπαϊκές αγορές κινούνται οι τιμές σε 41 προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού», σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, την οποία παρουσίασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, παρουσία του αεικίνητου υπουργού, που αυτοθαυμάζεται για πλήγματα κατά του θεριού. Της ακρίβειας. Την ακρίβεια των στοιχείων της έρευνας, που συγκρίνει τιμές -από πλατφόρμες σε κάθε χώρα, αλλά και τιμοληψίες από αλυσίδες σούπερ μάρκετενός τυπικού καλαθιού στην Ελλάδα τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022 με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, δεν μπορώ να την ελέγξω, μα έναν προβληματισμό θα καταθέσω.

Όχι, για την επιμονή ότι το καλάθι δουλεύει και νέα καλάθια γυρεύει, ούτε για τις πολύ κακές επιδόσεις της χώρας στις αποδοχές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση από το… τέλος στον σχετικό πίνακα.

Στον πίνακα του ΙΕΛΚΑ την προσοχή μου τράβηξε μία φέτα. Αυτή με τον μπακαλιάρο. Ψάρι κατεψυγμένο μπακαλιάρος 1 κιλό 11 ευρώ. Στην Πορτογαλία, 18,75, παρακαλώ. Στην Πορτογαλία, που διατείνονται ότι χρησιμοποιούν τριψήφιο αριθμό συνταγών, για να μαγειρέψουν τον «εθνικό» τους μπακαλιάρο (bacalhau);

Στη χώρα, που είναι τόσο περήφανοι για τον θησαυρό των φτωχών, που τον σερβίρουν ακόμα και ως πρωινό;

Τι να πω. Δεν ξέρω και τι συγκρίνεται. Καρδιές φιλέτου, μπακαλιάρος πανέ, τεμαχισμένα φιλέτα σε ρολό, φιλέτο χωρίς δέρμα, κροκέτες, cod φιλέτο με δέρμα αλατισμένο, φέτες, ψαρομπουκιές, ο ακέφαλος;

Της κακομοίρας. Μπροστά στα ψυγεία κάνω εικόνα μία σκηνή από την κωμωδία του 1963. Ο κυρ Παντελής ρωτά την προξενήτρα ποιο κομμάτι μπακαλιάρο να της βάλει. Το ένα της φαίνεται πολύ μεγάλο, το άλλο πολύ μικρό, οπότε ο παντοπώλης καταλήγει σε επιχείρημα σουρεαλιστικό. Τι νούμερο παπούτσι φοράς; 37, ξώφτερνο! Ε, τότε μην το συζητάς, θα πάρεις αυτό οπωσδήποτε! Γιατί; Περισσεύει να κάνεις και τακούνια!

Από την έντυπη έκδοση