Skip to main content

Βρέθηκε «δημοσιονομικός χώρος»;

Με το που ανακοινώθηκε ότι τα φορολογικά έσοδα του 11μήνου πήγαν καλύτερα από τις προβλέψεις και ότι προέκυψε ένα «μαξιλάρι» περίπου 300 εκατ. ευρώ, άρχισαν και πάλι τα σενάρια για το ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων μέτρων στήριξης.

Δικαίως; Αν θα ρίσκαρε κάποιος μια πρόβλεψη, αυτή θα έπρεπε να είναι ότι «ναι, θα υπάρξουν άμεσα εξαγγελίες». Μπορεί
να επιχειρηματολογήσει με πολλούς τρόπους υπέρ αυτής της θέσης.

Πρώτον, ότι πλησιάζουν εκλογές, ως εκ τούτου είναι λογικό και αναμενόμενο ο πρωθυπουργός να θέλει να δώσει έναν
θετικό τόνο στο πλαίσιο της ομιλίας του το Σάββατο κατά τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού.

Δεύτερον, ότι η οικονομία προς το παρόν «αντέχει». Μπορεί η οικονομία να πάτησε… φρένο στο 3ο τρίμηνο, όμως αυτό αποδίδεται από το οικονομικό επιτελείο και στην ελλιπή αποτύπωση των επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος (μπήκε η δαπάνη του κράτους, όχι όμως και το έσοδο που πλήρωσαν οι πάροχοι). Μην παραξενευτούμε λοιπόν αν σύντομα ανακοινωθεί εκ νέου αναθεώρηση του ΑΕΠ (προς τα πάνω).

Τρίτον, τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά. Δεν είναι μόνο τα στοιχεία του Νοεμβρίου, υπάρχει η εκτίμηση ότι και στις αρχές του 2023 οι υπερβάσεις έναντι των στόχων θα συνεχιστούν. Ναι, τα σκαμπανεβάσματα στο φυσικό αέριο προβληματίζουν.

Η αύξηση επιτοκίων επίσης. Όμως, ο στόχος είναι ένας: να επιστρέψουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και με το ποσοστό που περιγράφεται στον προϋπολογισμό: +0,7%.

Από την στιγμή που εκτιμάται ότι αυτό διασφαλίζεται, ό,τι… περισσεύει θα μοιράζεται. Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Ποια είναι λοιπόν η πρόβλεψη; Ότι το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες. Την κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους για την ανεργία; Την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Μια νέα έκτακτη ενίσχυση για τα τρόφιμα;

Κοντός ψαλμός…

Από την έντυπη έκδοση