Skip to main content

Πίσω από τις λέξεις

Ευθυγραμμισμένες στην ίδια γραμμή οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Σε πρώτο πλάνο ο κίνδυνος του πληθωρισμού -αν και για διαφορετικούς λόγους ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού-

Ευθυγραμμισμένες στην ίδια γραμμή οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Σε πρώτο πλάνο ο κίνδυνος του πληθωρισμού -αν και για διαφορετικούς λόγους ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού-, που υπαγορεύει την αναντίρρητη ανάγκη συνέχισης των επιτοκιακών αυξήσεων. Είναι όμως και η οικονομία που βαραίνει ή μια «ρηχή ύφεση», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται.

Οι δύο κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ, διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά να κάνουν στο μέτωπο του πληθωρισμού. Επιθετικοί στις δηλώσεις τους, σε βαθμό που τα λόγια να υπερκαλύψουν τις πράξεις, παρότι είθισται να συμβαίνει το αντίθετο, καθώς ο ρυθμός της επιβράδυνσης των επιτοκιακών αυξήσεων από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης σχεδόν προσπεράστηκε ασυζητητί. Βεβαίως, είχε πλήρως προεξοφληθεί, όμως η στάση τους και ειδικά του Πάουελ έδειξε πως ο λόγος του ήταν υπέρ το δέον αυστηρός, πλησιάζοντας τον «κακό» Πάουελ στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ του καλοκαιριού και όχι του «καλού» στην πιο πρόσφατη ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αναλυτής. Και αρκετά ασαφής, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Κοινός παρονομαστής, παρά τις ιδιομορφίες της κάθε οικονομίας, ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια. Στις ΗΠΑ θα κινηθεί στο όριο του στόχου του 2% το 2025, με βάση τις νέες προβλέψεις, στην Ευρωζώνη αρκετά πάνω από τον στόχο για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού με μεγάλο ερωτηματικό την πορεία της οικονομίας υπό το βάρος των συνεχιζόμενων επιτοκιακών αυξήσεων. Και κάπου εδώ κρύβεται η αμφιβολία. Ήδη αναλυτές και επενδυτές δεν έχουν πεισθεί για την ικανότητα της Fed να τερματίσει το επιτόκιο στο 5,25%, που σημαίνει ότι σιωπηρώς θα συνεχίσουν να σκέφτονται μήπως τελικά αλλάξει η ρότα της νομισματικής πολιτικής της πριν από το 2023. Πέρα από τις πράξεις λοιπόν τι; Αοριστία ή σιωπή; Σίγουρα, οι αγορές θα περάσουν ένα διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η επόμενη κίνησή τους θα είναι ενδιαφέρουσα.

Από την έντυπη έκδοση