Skip to main content

Pass δια.. πάσαν νόσον;

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Και το όνομα αυτού… food pass. Έτσι ακούγεται τις τελευταίες ώρες ότι θα λέγεται το νέο επίδομα που εξετάζει η κυβέρνηση (και ενδεχομένως να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ) για να αντιμετωπίσουμε το πληθωριστικό κύμα που θα συνεχίσει να σαρώνει και το φθινόπωρο τα ράφια των καταστημάτων.

Αρχικά περιμέναμε την επιταγή ακρίβειας, αλλά αφού πέτυχε το fuel pass για το «κάψιμο» από τη βενζίνη και το power pass για την «ηλεκτροπληξία» των λογαριασμών ρεύματος, γιατί όχι ακόμη ένα ηλεκτρονικό πάσο; Αυτή τη φορά για να αγοράσουμε τα βασικά είδη διατροφής. Τρόφιμα με κουπόνι λοιπόν; Αυτό ακούγεται κάπως τρομακτικό. Το pass έχει άλλη χάρη.

Θα φτάσει όμως; Γιατί ο Σεπτέμβριος είναι δύσκολος μήνας.  Γιατί όχι ένα school pass για τα σχολικά είδη και το κυλικείο; Και ένα tutor’s pass για τα φροντιστήρια. Και ένα extracurricular pass για κάθε είδους εξωσχολική δραστηριότητα (εντάξει σε αυτό θα πρέπει να βρούμε μία πιο εύηχη ονομασία).

Ελπίζουμε να μην δίνουμε ιδέες. Όχι γιατί τα νοικοκυριά δεν έχουν ανάγκη κάθε είδους στήριξη για να αντιμετωπίσουν τον «πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων 50 ετών». Αλλά γιατί τα επιδόματα δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις, δεν συνιστούν πραγματική θεραπεία, αλλά παυσίπονο.

Όλοι πια αναγνωρίζουν πως η σημερινή κρίση θα έχει διάρκεια. Και τα κουπόνια (ακόμη και εάν τα πεις pass ή voucher για να τα εκσυγχρονίσεις) έχουν συνήθως κοντινή ημερομηνία λήξης.