Skip to main content

Τα βαπόρια απ’ το Καράκας

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η ιστορία δεν έχει τίποτα από τον μαγικό ρεαλισμό της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Δεν είναι της φαντασίας ότι οι μπίζνες κινούν τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαιρέτισε το Σάββατο «τα μικρά αλλά σημαντικά μέτρα» που έλαβαν οι ΗΠΑ, δίνοντας άδεια σε πετρελαϊκές εταιρείες (στην αμερικανική Chevron, την ιταλική Eni και την ισπανική Repsol) να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραγωγής αερίου και πετρελαίου στη Βενεζουέλα για εξαγωγές στις αγορές τους.

Ωστόσο, η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα «δεν θα προσκληθούν» στη Σύνοδο της Αμερικής, γιατί «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις για την έλλειψη δημοκρατικού χώρου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αντίφαση; Καμία, όταν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα αυταρχικά χαρακτηριστικά άσκησης εξουσίας.

Πώς χαρακτηρίζεις το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία ή στην Αίγυπτο; Δημοκρατία δεν το λες, αυτό όμως δεν εμποδίζει τη Δύση να συνομιλεί με τον Σίσι, ενώ ο ένοικος του Λευκού Οίκου που υπερηφανεύεται ότι πρωταγωνιστεί στον αγώνα των δημοκρατιών επιβεβαίωσε πως θα πάει στη Σαουδική Αραβία, παρότι είχε δεσμευτεί το 2019 να αντιμετωπίζει το ουαχαμπιτικό βασίλειο σαν «παρία».

Όταν στη διπλωματική εξίσωση μπαίνει η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, τα ρολόγια δεν ρυθμίζονται με τα ωραία λόγια.

Είπαμε, εδώ τίποτα δεν είναι λογοτεχνία. Ο ρεαλισμός δεν έχει μαγεία και η Ευρώπη δεν θα σωθεί από την αμερικανική ταχυδακτυλουργία. Οι ποσότητες βενεζουελανικού πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τους περιορισμούς εισαγωγών από τη Ρωσία.

Έτσι, όπως πάει και με δεδομένη τη φθίνουσα δημοσκοπική πορεία του Μπάιντεν, ενώ έχει μπροστά του κρίσιμη εκλογική διαδικασία, θα χαλαρώσουν και οι κυρώσεις στην Περσία. Μόσχα, Καράκας -αλήθεια, έχουμε πρέσβη εκεί ή ακόμη παίζουμε του Γουαϊδό το χαρτί;-, Τεχεράνη, η Ελλάδα πού θα βρει λιμάνι;