Skip to main content

Δεν βλέπω τίποτα, δεν ακούω τίποτα

Η σημειολογία μιας πρωτοβουλίας, πολλές φορές κρίνει και το αποτέλεσμά της. Όλα πρέπει να γίνονται και να λέγονται «την κατάλληλη στιγμή». Σε ό,τι αφορά δε τους έχοντες την εξουσία, από τις επιλογές τους κρίνεται πόσο έχουν αντίληψη της πραγματικότητας. Ή επιλέγουν να δημιουργούν την δική τους πραγματικότητα και σε όποιον αρέσει. Είναι και αυτό μια μορφή αντίληψης της κατάστασης.

Στον ΟΑΕΔ φωνάζουν και διαμαρτύρονται. Δεν είναι μόνο η μετονομασία του ιστορικού Οργανισμού σε ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), που ακούγεται λίγο… κάπως και χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Κυρίως η διαφωνία τους με το υπουργείο Εργασίας είναι ότι δημιουργείται ποινολόγιο για ανέργους. Επίσημα οι άνεργοι θα ευθύνονται για την ανεργία τους. Περνάει στην κοινή γνώμη η εικόνα ότι οι άνεργοι είναι κάτι περίεργοι τύποι, πολλοί εξ αυτών με εισόδημα δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που θέλουν να φάνε τα χρήματα του κρατικού κορβανά!

Σε όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απάντησε. Πώς; Με την κατάθεση στην Βουλή, του επίμαχου νομοσχεδίου, τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης 5 Απριλίου. Λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει και επίσημα η Γενική Απεργία που είχαν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Άρα η σημειολογία της ενέργειας αυτής είναι κάτι περισσότερο από εμφανής: Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν κάνει πίσω. Δεν τον εμποδίζουν οι συντεχνίες. Δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Δεν θα σταθούν εμπόδιο στην μεταρρύθμιση που προωθεί, τα γκρουπούσκουλα των απεργών. Σιγά τώρα…

Γι’ αυτό έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αντιδράσεις, την απεργία, την κραυγή των χιλιάδων πολιτών. Όχι, όλοι αυτοί είναι περιθώριο, είναι ακραίοι. Τολμούν και διαφωνούν; Τόσο το χειρότερο για τους ίδιους. Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει. Με τους πολίτες ή χωρίς τους πολίτες, μικρή σημασία έχει.

Η άσκηση εξουσίας όμως, τραβώντας στα άκρα τις καταστάσεις, συνήθως δεν παράγει καλά αποτελέσματα. Ήδη οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ ανακοίνωσαν 24άωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 12 Απριλίου. Ήδη έχουν πραγματοποιήσει καταλήψεις στο κτίριο της διοίκησης του Οργανισμού. Μάλιστα, προ ημερών τους περίμεναν στην είσοδο του κτιρίου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις!

Προφανώς σε αυτό το άτυπο μπρα ντε φερ, ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ και στον υπουργό Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης κερδίζει. Έχει όλα τα χαρτιά της τράπουλας δικά του. Όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που μάλλον του έχουν διαφύγει.

Για παράδειγμα, προ ημερών ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης που διοργάνωσαν από κοινού ο ΟΑΕΔ με την Google, με 4.000 συμμετέχοντες ανέργους. Δυστυχώς, πιστοποίηση έλαβε μόλις το 20% εξ αυτών. Πρακτικά, με το νέο νόμο, αυτό σημαίνει ότι 3.200 άνεργοι που εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα, θα τεθούν εκτός μητρώων ΟΑΕΔ για έξι μήνες! Θα τιμωρηθούν δηλαδή, επειδή δεν έλαβαν πιστοποίηση.

Αν θέλουν στο υπουργείο Εργασίας μπορούν να εφαρμόσουν το ίδιο σύστημα και στους δικηγόρους και τους λογιστές που δεν πιστοποιούνται στον ΕΦΚΑ για τις απονομές συντάξεων. Μπορούν να τους παίρνουν την άδεια!

Αφού έτσι και αλλιώς, δεν βλέπουν τίποτα, δεν ακούν τίποτα…