Skip to main content

Κβαντικές συντάξεις

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Αρχίζω και καταλαβαίνω σε τι αναφέρονται όταν μιλούν για επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων. Στην κβαντική υπέρθεση.
Ρωτήστε τον Σρέντιγκερ. Στο αδιαφανές κουτί, το πειραματόζωο (η γάτα) μπορεί να ζει και συγχρόνως να μη ζει. Έτσι, και η αλήθεια για «τις πρώτες συντάξεις από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους», μπορεί να είναι ζωντανή και νεκρή ταυτόχρονα.

Το υπουργείο πανηγυρίζει ότι ο νέος θεσμός είναι σωσμός. «Σήμερα αποτελεί τον ταχύτερο τρόπο για να πάρει κάποιος τη σύνταξή του από τον ΕΦΚΑ. Και μάλιστα με τρόπο εύκολο, φιλικό και οργανωμένο. Χωρίς ταλαιπωρία και αγανάκτηση».
Άλλα λέει το ρεπορτάζ του συναδέλφου στη «Ν» για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει οι 458 δικηγόροι και λογιστές που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της απονομής. 50 αποφάσεις, οι 38 με προβληματάκια.

Παράλληλα σύμπαντα, όπου δεν υπάρχει πια βεβαιότητα για το πού βρίσκεται το κάθε τι αλλά μόνον πιθανότητα;
Η απροσδιοριστία φοβάμαι πως δεν θα διαλυθεί. Θα μείνει η κλεισούρα στο κουτί, που είναι εξοπλισμένο με μια διάταξη παροχής δηλητηρίου και έναν ραδιενεργό πυρήνα: 83.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, με τις οφειλές προς τους δικαιούχους να υπολογίζονται στα 278 εκατ. και 33.000 μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις. Χώρια τις επικουρικές, τις διεθνείς, τις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης ή τους συμβασιούχους, οι οποίοι προσελήφθησαν προ καιρού και στριμώχνονται στην πόρτα του φευγιού. 

Εκδόθηκαν «σε λιγότερες από 90 ημέρες, χρόνος ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ και χωρίς υπερημερίες» οι πρώτες συντάξεις -πόσες δεν μας λένε- από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες και τέλος Μαρτίου οι τυχεροί θα δουν τα ποσά στους λογαριασμούς τους.

Οι λοιποί θα κυνηγούν νύχτα μια μαύρη γάτα σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο, η γάτα θα μπαινοβγαίνει και κάθε τόσο θα φωνάζουν: Την έπιασα! Την έπιασα!