Από την έντυπη έκδοση
«Από μόνο του το γεγονός ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις δείχνει ότι όποιος συζητά είναι και πρόθυμος να μην πυροβολήσει».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται στην αιματηρή διένεξη στην Ουκρανία, αλλά ισχύει και γι’ άλλες διαπραγματεύσεις, με λεκτικά πυρά. Από ένα παιχνίδι της τύχης, την Τετάρτη η καρδιά της διπλωματίας χτυπά στο Μινσκ και η καρδιά της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.
«Αν δεν εξαναγκάσουμε πραγματικά τους εαυτούς μας να πούμε ότι “αν μία διπλωματική πρωτοβουλία δεν φέρει αποτέλεσμα εντός τριών ημερών, τότε θα πρέπει να της δώσουμε άλλες τρεις μέρες”, τότε θα καταλήξουμε κάποια στιγμή σε πόλεμο» προειδοποιεί ο γνωστός για την ευελιξία του πρόεδρος της Ευρωβουλής.
Στο ουκρανικό ή ελληνικό ζήτημα αναδύεται η αξία της Ευρώπης ως τόπου πολιτικής, όπου η τέχνη του συμβιβασμού δεν (πρέπει να) είναι πόλεμος ιδεολογιών, δεν ασκείται ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, δεν εκπίπτει σε θεολογία.
«Δεν είμαι παπάς» απάντησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης όταν ρωτήθηκε για τη στροφή του από τη μερική στήριξη των μνημονίων στην αποκήρυξή τους. «Οταν βλέπω ότι η οικονομία δεν ανταποκρίνεται στη θεωρία, αλλάζω άποψη. Επιστήμονας είμαι».
Ο Κέινς το ,χε διατυπώσει αλλιώς και ο Αϊνστάιν χτύπησε δύο φορές: «Αργά ή γρήγορα, η πείρα δολοφονεί τη θεωρία» και «Είναι τρέλα να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, ελπίζοντας ότι θα έχεις διαφορετικά αποτελέσματα».
Αποτελέσματα περιμένει ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Αναμένω να ακούσω πως η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρεθεί λύση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης».
«Προσερχόμαστε με ένα και μοναδικό αίτημα: Να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις προτάσεις μας» ξεκαθαρίζει η Αθήνα.
Αυτό που ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους είναι η αποφυγή ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Μέσα στην πολυφωνία υπάρχει ένας κοινός τόπος: χρειάζεται χρόνος, αλλά δεν είναι ίδιος για όλους. Ρωτήστε και τον Αϊνστάιν.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ – [email protected]