Skip to main content

Αδ. Γεωργιάδης: Να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε την ελληνική ναυτιλία

«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί βασικό και θεμελιώδη κλάδο της οικονομίας μας, τον οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 2ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής».

«Επί σειρά ετών ακούμε για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών βάσει των οποίων έχουν διάφορα προνόμια», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ βολικό ιδεολογικό σχήμα στην Ελλάδα να είναι κακοί οι εφοπλιστές που γλιτώνουν τους φόρους».

Όπως είπε μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., πολλά από τα εγχώρια επιχειρήματα για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών υιοθετήθηκαν από την τρόικα εξολοκλήρου και χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλός πίεσης από ανταγωνιστές μας μέσα στην Ευρώπη. «Τη στιγμή που η τρόικα ζητούσε αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση του ελληνικού εφοπλισμού, την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωνε δεκάδες φορολογικές απαλλαγές για όσους ασχολούνται με τον εφοπλισμό στη Γερμανία», σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει:

«Βεβαίως υπάρχει Ε.Ε. αλλά μέσα στην Ένωση το κάθε κράτος με πάθος προασπίζεται τους προνομιακούς τομείς της οικονομίας του. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς κι αυτό δεν είναι καθόλου αντιευρωπαϊκό».

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση μεταξύ της ελληνικής Πολιτείας, του εφοπλισμού και των συνδικαλιστικών σωματείων για την πρόσληψη Ελλήνων ναυτικών στα πλοία, ενώ τόνισε ότι η Ν.Δ. υποστηρίζει αναφανδόν τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών.

Αναφερόμενος τέλος στην πρόσφατη αναβάθμιση από την Standard and Poor’s είπε ότι είναι καλοδεχούμενη, αλλά θα πρέπει να δούμε το βασικό σκεπτικό υπό το οποίο έγινε και αυτό, όπως είπε, ήταν η επιτυχής αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρομίων, δηλαδή «δύο αποκρατικοποιήσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε ως αντιπολίτευση».

«Η αναβάθμιση έρχεται γιατί αρχίζουμε να ασκούμε κατά τους διεθνείς οίκους μία πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και μια πολιτική φιλελεύθερη», ανέφερε για να προσθέσει: «Εγώ θέλω να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Κάντε τις κι εμείς θα σας χειροκροτήσουμε».

Υπενθύμισε ωστόσο ότι όταν πριν από ενάμιση χρόνο οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας γίνονταν ανά τρίμηνο περίπου τότε «κάποιοι τις θεωρούσαν στημένες από τους λύκους των αγορών».