Skip to main content

Εγκρίθηκε η εξαγορά της Eagle Bulk

Η Star Bulk γίνεται η μεγαλύτερη εταιρεία χύδην ξηρού φορτίου στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Ενέκριναν οι μέτοχοι της Eagle Bulk το επιχειρηματικό deal της χρονιάς, και πιο συγκεκριμένα την πρόταση εξαγοράς μέσω συγχώνευσης που είχε καταθέσει η Star Bulk του Πέτρου Παππά από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Συγχώνευση που θα δημιουργήσει έναν κολοσσό στα bulk carriers, αξίας 2,7 δισ. δολαρίων.

Κατά την Ειδική Συνέλευση, περίπου το 65% των μετοχών της Εταιρείας (περίπου το 99% των  Κοινών Μετοχών που ήταν παρούσες στην Ειδική Συνέλευση) ψήφισαν υπέρ της Πρότασης Συγχώνευσης και περίπου το 96% των ψηφισάντων ήταν υπέρ της Πρότασης Έκδοσης Μετατρέψιμων Μετοχών (Convertible Note Share Issuance Proposal).

Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των προτάσεων που ψηφίστηκαν στην Ειδική Συνέλευση θα παρατεθούν στο Έντυπο 8-K της Eagle που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την πιστοποίηση από τον επιθεωρητή εκλογών.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία προηγουμένως είχε εγκριθεί ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, οι μέτοχοι της Eagle θα λάβουν 2,6211 μετοχές της Star Bulk για κάθε μετοχή της Eagle που κατέχουν. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα συνολικό αντίτιμο περίπου 52,60 δολάρια ανά μετοχή, ένα premium 17% με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Eagle στα 44,85 δολάρια στις 8 Δεκεμβρίου 2023. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι της StarBulk και της Eagle θα κατέχουν περίπου το 71% και το 29% αντίστοιχα της νέας εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk Πέτρος Παππάς είχε: «Η συνένωση της Star Bulk και της Eagle θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη στη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου με ένα μεγάλο, διαφοροποιημένο στόλο εφοδιασμένο με scrubber. Με έναν στόλο από 169 ιδιόκτητα πλοία, θα δημιουργήσουμε  σημαντικές συνέργειες και ένα ακόμη ισχυρότερο οικονομικό προφίλ. Θα αξιοποιήσουμε τις τεχνικές και εμπορικές ικανότητες διαχείρισης του στόλου και των δύο εταιρειών για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, την επίτευξη των στόχων μας για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον και τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας. Με έναν καλά κεφαλαιοποιημένο ισολογισμό, στοχεύουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ισχυρές ταμειακές αποδόσεις στους μετόχους, επενδύοντας παράλληλα σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών, καθώς συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μας».

Η Eagle αναμένει τώρα να ολοκληρώσει τη συγχώνευση περίπου στις 9 Απριλίου 2024, με την επιφύλαξη της ικανοποίησης των υπόλοιπων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης.

Επισημαίνεται ότι η Star Bulk του κ. Παππάς διαθέτει έναν στόλο από 113 bulk carriers μεταφορικής ικανότητας από 53.000 dwt μέχρι 210.000 dwt. Παράλληλα έχει σε εξέλιξη ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για εννέα bulk carriers.  Η Eagle Bulk διαθέτει έναν στόλο από 52 builk carriers τύπου ultramax και supramax.