Skip to main content

Πορίσματα δείχνουν ζημιά 7 εκατ. στον ΟΛΠ από υπερτιμολογήσεις έργων

Μεγάλες υπερτιμολογήσεις για έργα που έγιναν στην προβλήτα του Λιμένα Πειραιά και προκάλεσαν ζημιά ύψους 7 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ, αποκαλύπτουν τρία πορίσματα ελεγκτών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. 

Τα πορίσματα έχουν ήδη αποσταλεί στην εισαγγελία, στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και στον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις υπεργολαβίες που αφορούν τεχνικά έργα κυρίως στην προβλήτα του Λιμένα Πειραιά και τα οποία υπερκοστολογήθηκαν ακόμη και με εικονικά παραστατικά, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο Οργανισμός. 

Πηγές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αρκέστηκαν να σχολιάσουν στο ΑΜΠΕ ότι οι αρμόδιοι υπουργοί που έλαβαν τα πορίσματα θα δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία και πως η έρευνα στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά συνεχίζεται.

Τέλος, στα τρία πορίσματα επιρρίπτονται ευθύνες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού το οποίο δεν φρόντισε να ελέγξει το κόστος των έργων. Σύντομα οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Εξηγήσεις από τη διοίκηση του ΟΛΠ

Σύμφωνα με τον ΟΛΠ, το 2012 κατά την παραλαβή του έργου της προβλήτας 1, που κατασκευάστηκε τα έτη 2007 – 2009, πριν δηλαδή αναλάβει τα καθήκοντά της η σημερινή διοίκηση, διαπιστώθηκαν κοστολογικές διαφορές, οι οποίες με τους τόκους ανέρχονταν σε περίπου 8 εκατ. ευρώ. 

«Η κατασκευάστρια εταιρεία αναγνώρισε τα κοστολογικά λάθη των συντελεστών της και με εξώδικη αναγνώριση οφειλής αποδέχθηκε το ποσό, που προσδιορισε ο Οργανισμός», αναφέρει η δοίκηση του ΟΛΠ, συμπληρώνει ότι για το θέμα αυτό διέταξε ΕΔΕ και καταλήγει ότι τον σχετικό φάκελο τον έχει στείλει από το 2013 στη δικαιοσύνη για να διερευνυθούν τυχόν άλλες ευθύνες.