Skip to main content

United Maritime Corporation: Νέα προσθήκη στον στόλο της

Εξαιρετικά θετικές προοπτικές στην αγορά βλέπει ο Σταμάτης Τσαντάνης

Με ένα νέο bulk carrier ενίσχυσε το στόλο της η United Maritime Corporation, «βλέποντας» ιδιαίτερα θετικές προοπτικές στην αγορά.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και CEO της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας, Σταμάτης Τσαντάνης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το 2023, «πρόσφατα συνάψαμε συμφωνία για την απόκτηση ενός ακόμα σύγχρονου ιαπωνικού φορτηγού πλοίου τύπου kamsarmax, κατασκευής 2016, μέσω 18-μηνης bareboat ναύλωσης με δικαίωμα αγοράς».

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο στόλος της θα αποτελείται από εννέα bulk carriers (3 Capesize, 3 Kamsarmax, 3 Panamax), με συνολική μεταφορική ικανότητα 1.004.289 dwt τόνων περίπου.

Ο Έλληνας πλοιοκτήτης έκανε λόγο για «εξαιρετικά θετικές προοπτικές» στην αγορά του ξηρού φορτίου, «βάσει των ιστορικά χαμηλών παραγγελιών νεότευκτων πλοίων και της αυξημένης ζήτησης για μεταφορά πρώτων υλών και ειδικά σιδηρομεταλλεύματος και κάρβουνου».

«Η περιορισμένη προσφορά πλοίων έχει πρόσφατα οξυνθεί από τις γεωπολιτικές αναταραχές που συνδέονται με τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και, αναφορικά με τα panamax, την χαμηλή στάθμη νερού στη Διώρυγα του Παναμά. Σε συνδυασμό με την ευνοϊκή δυναμική της μεταφορικής ζήτησης, αναμένουμε μια εύρωστη αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» συμπλήρωσε ο κ. Τσαντάνης.

Τα αποτελέσματα

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η United Maritime κατέγραψε καθαρό κύκλο εργασιών ύψους 11,6 εκατ. δολαρίων έναντι 14,9 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Οι προσαρμοσμένες καθαρές ζημίες για το τρίμηνο ήταν 0,6 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με τα τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 39,8 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Για το 2023, ο καθαρός κύκλος εργασιών ήταν 36,1 εκατ. δολάρια από 22,8 εκατ. δολάρια το 2022 και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν 2,8 εκατ. δολάρια από 40,9 εκατ. δολάρια ένα χρόνο πριν.

Η εταιρεία συνέχισε να επιβραβεύει τους μετόχους. Τα συνολικά μερίσματα τους τελευταίους 15 μήνες ανέρχονται σε 10,7 εκατ. δολάρια ή 1,38 δολάρια ανά μετοχή, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% της κεφαλαιοποίησης της United. Αυτό περιλαμβάνει άλλο ένα τριμηνιαίο τακτικό μέρισμα ύψους 0,075 δολαρίων που ενέκρινε το ΔΣ, αντιπροσωπεύοντας περίπου 11% ετήσια μερισματική απόδοση.