Skip to main content

Μελίνα Τραυλού: Κλειδί για την επιτυχία η συνεργασία

«Να εξασφαλίσουμε μια πορεία που θα οδηγήσει σε ένα πιο πράσινο, βιώσιμο και οικονομικά βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Η βιωσιμότητα της διεθνούς ναυτιλίας και συνεπώς η ροή του διεθνούς εμπορίου εξαρτώνται από την αποτελεσματική και παραγωγική συνεργασία όλων μας για την υιοθέτηση ρεαλιστικών λύσεων.  Την επισήμανση αυτή έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, μιλώντας στο 14ο ετήσιο Φόρουμ του Capital Link στην Αθήνα.

«Θα συνεχίσω να το λέω: Η συνεργασία είναι το κλειδί», σημείωσε η κ.Τραυλού και προσέθεσε:   «Ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε, για να εξασφαλίσουμε μια πορεία που θα οδηγήσει σε ένα πιο πράσινο, βιώσιμο και οικονομικά βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Μάλιστα οι περισσότεροι από τους ομιλητές του συνεδρίου στάθηκαν στο key point της κ. Τραυλού, την ανάγκη δηλαδή για συνεργασία.

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ε.Ε.Ε τα γεγονότα είναι τα εξής:

-Δεν παράγουμε ενέργεια, δεν εμπορευόμαστε ενέργεια.

-Αλλά χρησιμοποιούμε και μεταφέρουμε ενέργεια.

-Δεν σχεδιάζουμε ή κατασκευάζουμε μηχανές ή πλοία, αλλά κάνουμε τις επενδύσεις που το καθιστούν δυνατό.

-Είναι γεγονός ότι η ναυτιλία είναι ο πιο αποδοτικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς.

-Αλλά είναι επίσης γεγονός, ότι όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, χαράζουμε την πορεία του κλάδου μας μέρα με τη μέρα.

«Ο κλάδος μας απαιτεί ένα σφαιρικό και ισορροπημένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγκαλιάζουμε σθεναρά τη στρατηγική του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τα αέρια του πράσινου θερμοκηπίου», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:  «Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΙΜΟ ρυθμίζει μόνο τα πλοία.  Δεν μπορεί να ρυθμίσει άμεσα τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, η συμβολή των οποίων στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι θεμελιώδης. Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε τα κράτη να υποστηρίξουν τον ΙΜΟ στην επιτυχή επίτευξη της υιοθέτησης συγκεκριμένων, μεσοπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Με τον τρόπο αυτό, ο ΙΜΟ πρέπει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα όλων των τμημάτων της ναυτιλίας».