Skip to main content

Μ. Τραυλού: Ελέγχοντας ως Έλληνες ποσοστό άνω του 60% της Ευρωπαϊκής χωρητικότητας, είμαστε και λειτουργούμε ως η «υπεροπλία της Ευρώπης»

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.

«Όσο πιο ισχυρή είναι η Ένωσή μας, τόσο πιο δυνατά ακούγεται η φωνή μας»

«Με σημαία την πρωτιά μας, χαράξαμε μία πολυεπίπεδη, μεθοδική, ευέλικτη, ενωτική και εν τέλει επιδραστική πολιτική. Αφουγκραστήκαμε και εντοπίσαμε τα κενά γνώσης και πληροφόρησης των θεμάτων του κλάδου ανά πεδίο και συνομιλητή. Εξελίξαμε λειτουργικά το δίκτυο μας στη διαχείριση των θεμάτων και στην επικοινωνία των θέσεών μας.

Αξιοποιήσαμε και τις συγκυρίες των τελευταίων ετών και καταφέρνουμε μια σταδιακή αλλαγή απόψεων και πεποιθήσεων, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων». Την επισήμανση αυτή έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο πλαίσιο της ομιλίας της στην γενική συνέλευση της Ένωσης.

Ειδικότερα η κα. Τραυλού τόνισε:

  • Σε στρατηγικό επίπεδο, συνεχίζουμε δυναμικά να επενδύουμε σε εθνικές και διεθνείς δράσεις πληρέστερης ενημέρωσης των θεσμικών οργάνων και όλων όσων διαμορφώνουν ναυτιλιακή πολιτική.
  • Σε τακτικό επίπεδο, διαχειριζόμαστε στην Ένωση καθημερινά, πληθώρα θεμάτων, με την επικαιρότητα να αλλάζει τα θέματα δραστικά και περιοδικά. Θέτοντας συνεχώς νέες ή και παράλληλες προτεραιότητες.
  • Τη χρονιά που πέρασε, σε συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, ξεκίνησε η αντιμετώπιση δύο σημαντικών θεμάτων που αποτελούν εκκρεμότητα ετών.
    • Πρώτον, έγιναν βήματα  προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησής του, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελώντας κομβική παράμετρο για το σύγχρονο μετασχηματισμό του.
    • Δεύτερον, ανοίγει ο φάκελος «ναυτική εκπαίδευση». Ήδη ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το θέμα της αναβάθμισης της εκπαίδευσης, με βάση τη μελέτη του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην διαμόρφωση της οποίας η Ένωση έχει συμμετάσχει ενεργά. Η ναυτική εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου κατά την επίσκεψη στα γραφεία της Ένωσής μας 30 σπουδαστριών και σπουδαστών από 3 περιφερειακές ναυτικές ακαδημίες. Μια συνάντηση που επεδίωξα συνειδητά και συμβολικά. Συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις μαζί τους, διαπίστωσα την αγάπη τους τόσο για τη θάλασσα, για τη ναυτιλία, αλλά παράλληλα και το γεγονός ότι η επαγγελματική τους αυτή επιλογή έγινε κυρίως λόγω οικογενειακής παράδοσης.  Και αυτό επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη της σφαιρικής αντιμετώπισης του θέματος,  της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των παιδιών μας από το δημοτικό ακόμα για το τι σημαίνει ναυτιλία για την Ελλάδα, αλλά και για τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
  • Οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς θεσμοί δείχνουν να κατανοούν και να αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της ναυτιλίας ολοένα και περισσότερο. Βέβαια και οι συγκυρίες των τελευταίων ετών συνέβαλαν στην κατανόηση και στην αποδοχή του αναμφισβήτητου ρόλου μας και της αξίας μας, αφού σε έναν κόσμο δραστικών αλλαγών και κρίσεων, η ναυτιλία παραμένει ακόμα η ακλόνητη σταθερά.  Η σταθερά που δίνει λύσεις και εγγυάται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες την ομαλή και ασφαλή διαβίωση των πολιτών του κόσμου.
  • Ελέγχοντας ως Έλληνες ποσοστό άνω του 60% της Ευρωπαϊκής χωρητικότητας, είμαστε και λειτουργούμε ως η “υπεροπλία της Ευρώπης”. Λειτουργούμε ως η υπεροπλία προς κάθε κατεύθυνση.
  • Κομβικό ρόλο στο διεθνές πεδίο δράσης διαδραματίζει και η σταθερή εκπροσώπηση μας στους διεθνείς οργανισμούς της ναυτιλίας, από Έλληνες πλοιοκτήτες, μέλη της κοινότητάς μας.

Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους και την τεχνογνωσία τους,  εκπροσωπώντας μας στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Πιο συγκεκριμένα,

  • τον Δημήτρη Φαφαλιό ως Πρόεδρο της Intercargo,
  • την Ιωάννα Προκοπίου ως Αντιπρόεδρο της BIMCO,
  • την Μαρίλη Φραγκίστα ως Πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητών Μάλτας,
  • τον Νικόλα Βενιάμη ως Μέλος του Board of Directors της ECSA,
  • τον Βασίλη Παπαγιαννόπουλο ως Μέλος του Executive Committee της BIMCO.

Και, βέβαια, τον Γιάννη Λύρα ως Μέλος του Board of Directors του ICS, τον αγαπητό μας Γιάννη, που η σοφία και η εμπειρία του αποτελεί για όλους εμάς οδηγό στην αποστολή μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!

η εφαρμογή του EU ETS.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ε.Ε.Ε. «Επικεντρωθήκαμε σε καθοριστικές παρεμβάσεις, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας εφαρμογής της Οδηγίας. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες στον κλάδο μας.

Επιμένουμε, όμως, στην ουσία, ότι η εφαρμογή του EU ETS στη ναυτιλία παραμένει ένα περιφερειακό μέτρο με εισπρακτικούς στόχους. Είμαστε, λοιπόν, σταθεροί στη θέση μας για την ανάγκη λήψης μέτρων από τον διεθνή νομοθέτη μας, τον IMO».

Ως Ένωση, συμπλήρωσε, τοποθετηθήκαμε από την πρώτη στιγμή υπέρ της νέας στρατηγικής του ΙΜΟ, ώστε να φτάσουμε ως βιομηχανία, σε καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων στα μέσα του αιώνα. Την ίδια στιγμή, όμως, καθιστούμε σαφές, προς όλους, ότι για να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτής της στρατηγικής χρειαζόμαστε εναλλακτικά καύσιμα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών.

Καύσιμα που να είναι:

  • ασφαλή για τους ναυτικούς μας, τα πλοία και το περιβάλλον.
  • διαθέσιμα παντού και
  • οικονομικά ανταγωνιστικά.

Δεν πρέπει να σταματάμε να τονίζουμε, όλοι μας προς όλους τους αποδέκτες, ότι δεν παράγουμε, ούτε εμπορευόμαστε ενέργεια, ούτε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Και αυτή τη θέση μας, την τόνισα από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του κλάδου μας στο COP 28, εκπροσωπώντας όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Κάλεσα τις κυβερνήσεις των κρατών να υποστηρίξουν αποτελεσματικά το έργο του ΙΜΟ.

Χρειάζεται ενωμένοι και με εφικτές λύσεις να προσεγγίσουμε ρεαλιστικά τον κοινό στόχο της απανθρακοποίησης.

Ως θεσμικό όργανο τηρούμε στάση τεχνολογικής ουδετερότητας για τα νεότευκτα πλοία, απέχοντας από αποφάσεις αμιγώς εμπορικής σημασίας. Θέτουμε όμως και συγκεκριμένες προτεραιότητες σε σχέση με τον υφιστάμενο στόλο, ώστε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επενδύσεων μας.

Η αναθεωρημένη στρατηγική του ΙΜΟ θα κριθεί και από τα μέτρα που θα παρθούν το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε, ως διεθνής εφοπλισμός, προτάσεις για ένα οικονομικό μέτρο συλλογής εσόδων που θα αξιοποιηθούν στην μερική κάλυψη της διαφοράς τιμής μεταξύ εναλλακτικών και συμβατικών καυσίμων. Αλλά και για ένα τεχνικό μέτρο στη βάση ενός παγκόσμιου πρότυπου καυσίμου για τη μείωση του ποσοστού άνθρακα στα ναυτιλιακά καύσιμα.

Σε σχέση με το λειτουργικό δείκτη CII η Ένωση είχε από την αρχή προειδοποιήσει για τις αδυναμίες του. Οι θέσεις μας εντέλει δικαιώνονται, καθώς και ο νέος Γενικός Γραμματέας έχει τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης αναθεώρησης του. Δημιουργήσαμε Ομάδα Εργασίας. Καταγράφουμε τα δεδομένα του υπάρχοντα στόλου και τα αξιολογούμε, ώστε να διαμορφώσουμε μία τεκμηριωμένη πρόταση για την αναθεώρηση του μέτρου.

Τέλος, θετικές ήταν και οι εξελίξεις στις τακτικές επαφές που είχαμε με την Rightship.

H Righship αναθεωρεί τη μεθοδολογία της σε σχέση με το safety score, λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα που έχουμε θέσει, ιδιαίτερα σε σχέση με τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τη βαθμολογία των πλοίων. Επίσης, αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εμπλοκή της σε ζητήματα αρμοδιότητας των νηογνωμόνων καθώς και την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία της.

Κοινωνική αλληλεγγύη

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια θα ήθελα να σταθώ στην εξαιρετικά ουσιώδη, συλλογική, κοινωνική μας δράση ως Ένωση, σημείωσε στην ομιλία της η κα. Τραυλού:

  • Ξεκινάω με το πρόγραμμα υποτροφιών του 2023. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία της Ένωσής μας – μέχρι σήμερα – όπου χορηγήσαμε εκατό  υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία «Αριστεία» για τον άριστο ή την άριστη των αρίστων.
  • Όλοι μαζί στηρίξαμε έμπρακτα 47 νέες και 54 νέους, από 28 περιοχές της πατρίδας μας, να ακολουθήσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, σε 12 διαφορετικούς κλάδους, σε 12 διαφορετικές χώρες της επιλογής τους.

Όσοι και όσες ήμασταν παρόντες ζήσαμε τον Ιούλιο τη συγκινητική τελετή απονομής υποτροφιών στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Μια συγκίνηση διάχυτη από όλες τις πλευρές, από τους υπότροφους, τις οικογένειές τους, από όλους εμάς.

  • Θέλω να ευχαριστήσω, για ακόμα μία φορά από καρδιάς, όσους αγκάλιασαν με αγάπη και θερμή το πρόγραμμα αυτό.

Καλώ όσους συμμετείχαμε, να συμμετέχουμε και πάλι, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Επίσης, προσκαλώ και τους συναδέλφους που δε συμμετείχαν, να συμμετέχουν, υιοθετώντας, μία ή και περισσότερες υποτροφίες.

Με αίσθημα ευθύνης, κινητοποιηθήκαμε στις φωτιές το καλοκαίρι στη Ρόδο, προσφέροντας άμεσα υποστήριξη από τις πρώτες ώρες, τόσο στους πληγέντες, όσο και στο πυροσβεστικό σώμα.

Επιπλέον, θα ήθελα να αναφερθώ και στις πρόσφατες δωρεές

  • πέντε οχημάτων δασικού τύπου προς το Πυροσβεστικό Σώμα,
  • έξι επιπλέον ασθενοφόρων ανεβάζοντας τη συνολική μας προσφορά σε 28
  • και είκοσι δίκυκλων μηχανών και αυτές προς ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Τέλος, ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποφασιστικά στο εθνικό κάλεσμα της πατρίδας για την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Μέσα σε 10 ημέρες, συγκεντρώσαμε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, αναλάβαμε ως πρώτη ομάδα έργων τη χρηματοδότηση της επισκευής και αναβάθμισης του συνόλου των σχολικών μονάδων των πληγεισών περιοχών με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ.

Για την υλοποίηση της δωρεάς μας προβλέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια των έργων ελεγκτικές διαδικασίες με συμμετοχή συναδέλφων μας σε ειδική Επιτροπή παρακολούθησης και συγκεκριμένα του Θανάση Μαρτίνου, που είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής και του Γιώργου Γιουρούκου, που τους ευχαριστώ προσωπικά και για την προσφορά του χρόνου τους, των γνώσεών τους και των ομάδων τους. Βέβαια, να επισημάνω ότι στην επιτροπή συμμετέχει και ο νομικός μας σύμβουλος. Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για την αξιοποίηση του υπόλοιπου της δωρεάς, επεξεργαζόμενοι την επόμενη κατηγορία έργων που θα αναλάβουμε.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και από αυτό το βήμα τους 203 συναδέλφους για το σπουδαίο αυτό συλλογικό, κοινωνικό μας αποτύπωμα.

Συνεχίζοντας να κάνουμε πράξη το όραμά μας, τη δέσμευσή μας «Ναυτιλία & Κοινωνία Πάντα Μαζί», η σφραγίδα της πολυδιάστατης συνεισφοράς μας στην πατρίδα είναι πιο ανεξίτηλη από ποτέ.

Ο θεσμός

Κλείνοντας η πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. σημείωσε: «θα ήθελα να σταθώ στη θεσμικότητα και στη σημασία της Ένωσής μας.

Μέσα στη μακρά ιστορία της αποτελεί διαχρονικά θεματοφύλακα της ναυτιλίας μας.

Φάρο της συλλογικότητας και της ενότητας που μας χαρακτηρίζει.

Αυτή εξάλλου είναι η δύναμή μας, την οποία οφείλουμε όλοι μας να διατηρήσουμε, προσφέροντας στην Ένωσή μας τη στήριξη και την υποστήριξή μας, όπως ήδη κάνουμε.

Όσο πιο ισχυρή είναι η Ένωσή μας, τόσο πιο δυνατά ακούγεται η φωνή μας.

Τα δύο αυτά χρόνια της θητείας μου ως Πρόεδρος της Ένωσής μας και ζώντας καθημερινά τον όγκο, την ευρύτητα, την πολυπλοκότητα των θεμάτων του κλάδου μας, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλα τα στελέχη της Ένωσης που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις με επαγγελματισμό και φιλότιμο, με επικεφαλής τη Διευθύντρια μας, Κατερίνα Πέππα.

Όσοι είστε σε στενότερη επαφή με τις υπηρεσίες της Ένωσης κατανοείτε πόση προετοιμασία, ανάλυση, εμπειρία, εργασία και αγάπη χρειάζεται για το σύνθετο έργο που επιτελείται.

Σας καλώ, λοιπόν, να είστε ακόμα πιο κοντά στην Ένωσή μας, να επικοινωνείτε με τις ομάδες μας, να μοιράζεστε μαζί μας τα θέματά σας, τις γνώσεις σας, τους προβληματισμούς σας και τις προτάσεις σας.

Το μαζί, η συλλογική δυναμική είναι το κλειδί της επιτυχίας μας.

Σας καλώ όλους και όλες να συμμετέχουμε, να γίνουμε με μια φωνή, οι αγγελιοφόροι του έργου και της δύναμης της μεγαλύτερης εθνικής ένωσης εφοπλιστών στον κόσμο.

Των Ελλήνων».