Skip to main content

Ψηλά σε όλες τις κατηγορίες ICS κυματίζει η ελληνική σημαία

Σύμφωνα με την έκθεση Shipping Industry Flag State Performance 2023/2024

Διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις υψηλές επιδόσεις της η ελληνική σημαία, παρά τις προκλήσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Η ελληνική σημαία πέτυχε να έχει υψηλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες, τόσο σε επίπεδο Αμερικανικής Ακτοφυλακής όσο και στην Ευρώπη με το Paris MOU, αλλά και στην Ασία βάσει του Tokyo MOU.

Σύμφωνα με την έκθεση Shipping Industry Flag State Performance 2023/2024 που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), η συντριπτική πλειονότητα των κρατών σημαίας δείχνει συνεχιζόμενες θετικές επιδόσεις για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των εμπορικών πλοίων.

Η Ελλάδα, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κέιμαν, η Δανία, το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), η Ιαπωνία, η Λιβερία, η Μάλτα, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που συγκεντρώνουν θετικούς δείκτες για όλα τα κριτήρια.

Ορισμένα ωστόσο κράτη σημαίας (συμπεριλαμβανομένων του Τόγκο, της Αλγερίας και των Κομορών) εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλες ποσότητες αρνητικών επιδόσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι πλοιοκτήτες να ενθαρρυνθούν και να διατηρήσουν διάλογο με τα κράτη σημαίας τους, συμβάλλοντας στη διευκόλυνση τυχόν αναγκαίων βελτιώσεων προς όφελος της ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

Αύξηση του αριθμού των θετικών δεικτών επιδόσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζουν επίσης ορισμένα μικρότερα κράτη σημαίας, όπως η Κόστα Ρίκα, η Αίγυπτος, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη.

Βελτίωση

Συνολική βελτίωση παρατηρήθηκε φέτος στη συμμετοχή των κρατών σημαίας στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), καθώς και στη χρήση αναγνωρισμένων οργανισμών με καλές επιδόσεις οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από τις διοικήσεις των κρατών σημαίας -όπως προκύπτει από τα στοιχεία των επιθεωρήσεων του κράτους λιμένα- για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και την πιστοποίηση των πλοίων προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανονισμούς του ΙΜΟ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που διέπουν την ασφάλεια, τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και τα εργασιακά πρότυπα.

Σημειώνεται ότι ένα απλό μέσο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών κανόνων είναι η εξέταση των συλλογικών λιμενικών ελέγχου του λιμενικού κράτους των πλοίων που φέρουν μια συγκεκριμένη σημαία.

Οι τρεις κύριες αρχές ελέγχου του κράτους λιμένα (PSC) είναι οι χώρες του Μνημονίου των Παρισίων MOU, το MOU του Τόκιο και της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών (USCG). Και οι τρεις αρχές στοχεύουν συγκεκριμένες σημαίες με βάση τις ελλείψεις και τις συλλήψεις που έχουν καταγραφεί για τα πλοία που φέρουν τη συγκεκριμένη σημαία.

«Οι πληροφορίες στον πολυαναμενόμενο φετινό πίνακα επιδόσεων του ICS για τα κράτη σημαίας συνεχίζουν να είναι θετικές, με αξιοσημείωτες βελτιώσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής των κυβερνήσεων στις συνεδριάσεις του ΙΜΟ» δήλωσε ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο φετινός πίνακας επιδόσεων του ICS για τα κράτη σημαίας δείχνει ότι τα μικρότερα κράτη σημαίας έχουν παρουσιάσει βελτιώσεις στις επιδόσεις τους.

Επισημαίνει εξάλλου ότι, δυστυχώς, ορισμένα κράτη σημαίας εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλα ποσά αρνητικών δεικτών επιδόσεων.