Skip to main content

Πιο ακριβά εισιτήρια στις γραμμές Αδριατικής από 1ης Ιανουαρίου

Για τις γραμμές της Κρήτης που δραστηριοποιούνται από Πειραιά αναμένονται ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα

Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στις γραμμές της Αδριατικής θα επιφέρει η ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (ETC) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Για τις γραμμές της Κρήτης που δραστηριοποιούνται από Πειραιά αναμένονται ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Το επιπλέον κόστος στα εισιτήρια, που προκύπτει από τις εκπομπές των αερίων ρύπων των πλοίων, μπορεί να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα λόγω της εφαρμογής του συστήματος.

Το μέτρο σχετικά με την ακτοπλοΐα αφορά μόνο πλοία κατηγορίας Α, χωρητικότητας 5.000 κόρων και άνω, που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς γραμμές αλλά και σε νησιά με περισσότερους από 200.000 κατοίκους. Για τη χώρα μας, μετά από απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Θαλασσίων Μεταφορών της Ε.Ε., έχει δοθεί εξαίρεση από τον κανονισμό έως 31 Δεκεμβρίου 2029 για τα ακτοπλοϊκά πλοία που είναι δρομολογημένα σε λιμένες νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.

Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών ΣΕΔΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει σταδιακή ένταξη των πλοίων των εταιρειών με το 40% των εκπομπών τους από το 2024, με 70% το 2026 και με 100% από το 2027 και μετά.

Ο όμιλος Grimaldi και η Attica Group, που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας, ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες προσαυξήσεις ανά φορτηγό. Η Attica ανακοίνωσε επιβαρύνσεις και για τους επιβάτες, κάτι που αναμένεται να πράξει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο όμιλος Grimaldi.

Οι προσαυξήσεις των δύο εταιρειών στα φορτηγά κυμαίνονται από 1,50 ευρώ ανά γραμμικό μέτρο μέχρι 5,70 ευρώ στην τελική τιμή, ανάλογα με τη διαδρομή και την κατηγορία του φορτηγού οχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αttica ανακοίνωσε και αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των επιβατών ανάλογα με τη γραμμή. Αυτές κυμαίνονται 5%-10% για τους επιβάτες, 2,6%-6,2% στις καμπίνες και 4%-8% στα οχήματα.