Skip to main content

«Φάρος» της Dynagas Partners οι ναυλώσεις

Hudong-Zhonghua Shipbuilding

Συμβασιοποιημένα έσοδα 1,16 δισ. δολ. από τις συμφωνίες και για τα έξι LNG carriers της εταιρείας έως το 2028

Κλεισμένα με ναυλοσύμφωνα, τουλάχιστον μέχρι το 2028, είναι και τα έξι LNG carriers της Dynagas Partners. Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή εταιρεία, συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου, έχει εξασφαλίσει συμβασιοποιημένα έσοδα ύψους 1,16 δισ. δολαρίων, δηλαδή 193 εκατ. δολάρια ανά πλοίο, με μέσο όρο  εναπομένουσας διάρκειας των ναυλώσεων τα 7,2 έτη.

Η εταιρεία κατέγραψε έσοδα 111,92 εκατ. δολαρίων σε επίπεδο εννεαμήνου, αυξημένα κατά 16 εκατ. δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 25,4 εκατ. δολάρια, έναντι 42,3 εκατ. δολαρίων έναν χρόνο πριν.

Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 37 εκατ. δολάρια, από 30 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. δολάρια, από 7,3 εκατ. δολάρια πέρσι.

Τα λειτουργικά έξοδα

Η μείωση των κερδών, όπως επισημαίνει η εταιρεία, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων των πλοίων, καθώς και στις δαπάνες για τα dry docks των μισών πλοίων του στόλου. Τα dry docks, μάλιστα, συνδέονταν και με τα special surveys τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δεξαμενισμούς των πλοίων «Yenisei River», «Lena River» και «Arctic Aurora», που ολοκληρώθηκαν φέτος τον Αύγουστο («Yenisei River») και τον Σεπτέμβριο («Lena River» και «Arctic Aurora»).

Παράλληλα, η μείωση των κερδών συνδέεται και με την αύξηση των τόκων και των χρηματοοικονομικών εξόδων. Η μείωση των καθαρών εσόδων αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των εσόδων από ναυλώσεις.

Σύμφωνα με τον Tony Lauritzen, Chief Executive Officer της εταιρείας, «για το τρίτο τρίμηνο του 2023 είχαμε καθαρά κέρδη ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων, προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 3,1 εκατ. δολαρίων και προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 20,4 εκατ. δολαρίων. Και τα έξι πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου του στόλου μας λειτουργούν με μακροχρόνιες ναυλώσεις με διεθνείς εταιρείες φυσικού αερίου, με μέση εναπομένουσα διάρκεια σύμβασης περίπου 7,2 έτη. Εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα, η εταιρεία δεν θα έχει συμβατική διαθεσιμότητα πλοίων μέχρι το 2028».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επισημαίνει επίσης ότι «το πλοίο “Arctic Aurora” παραδόθηκε στο πλαίσιο νέας τριετούς συμφωνίας χρονοναύλωσης με τη Equinor ASA τον φετινό Σεπτέμβριο και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει σταθερές ταμειακές ροές στην εταιρεία».

Απομείωση του χρέους

Την ίδια στιγμή, η Dynagas παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική της για απομείωση του χρέους της. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η εταιρεία έχει αποπληρώσει χρέος ύψους 242,4 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει δύο εθελοντικές προπληρωμές δανείων ύψους 18,7 εκατ. δολαρίων και 31,3 εκατ. δολαρίων, που πραγματοποιήθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2022 και στις 27 Μαρτίου 2023 αντίστοιχα, σε συμφωνία με τους δανειστές της πιστωτικής της διευκόλυνσης ύψους 675 εκατ. δολαρίων.

«Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έχουμε μειώσει τον δείκτη καθαρής μόχλευσης από 6,6 σε 4,1, ενώ παράλληλα αυξήσαμε τη λογιστική αξία των ιδίων κεφαλαίων μας κατά 40%, σε 441 εκατ. δολάρια. Το τρέχον ανεξόφλητο χρέος, στο πλαίσιο της πιστωτικής μας διευκόλυνσης ύψους 675 εκατ. δολαρίων, ανέρχεται περίπου σε 432,6 εκατ. δολάρια. Μία από τις κύριες προτεραιότητές μας στο μέλλον είναι η αναχρηματοδότηση του χρέους», σημειώνει ο Tony Lauritzen.

Η αγορά και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Dynagas Partners θεωρεί ότι το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει μακροπρόθεσμα ζωτικής σημασίας πηγή ενέργειας. Όπως αναφέρει, μάλιστα, «μέρος της διαρκούς αυξημένης ζήτησης προέρχεται από το συγκριτικά χαμηλό προφίλ εκπομπών κατά την καύση του και την ικανότητά του να παράγει ενέργεια γρήγορα και αποτελεσματικά όταν χρειάζεται. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από την ύπαρξη μιας καλά αναπτυγμένης υποδομής σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που διευκολύνει την παραγωγή, τη μεταφορά, αποθήκευση και κατανάλωση φυσικού αερίου».

Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και άλλες δυτικές χώρες, αλλά και Οργανισμοί, η Dynagas υπογραμμίζει: «Τα ισχύοντα καθεστώτα κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. δεν επηρεάζουν ουσιωδώς την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις δραστηριότητες ή την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και, εξ όσων γνωρίζει η εταιρεία, οι αντισυμβαλλόμενοί της εκτελούν επί του παρόντος τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς των ΗΠΑ και της Ε.Ε.».

Προσθέτει, τέλος, ότι ο πλήρης αντίκτυπος των συνεπειών της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια προς το παρόν.