Skip to main content

Γυναίκες – πρωταγωνίστριες στο «ναυτιλιακό θαύμα»

Από αριστερά, η Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής και γραμματέας της ΝΔ (επέδωσε το βραβείο), η Μελίνα Τραυλού (έλαβε το βραβείο) και η Έλπη Πετράκη, πρόεδρος WISTA Hellas και WISTA International

30 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Γυναικών για τη ναυτιλία και το εμπόριο - WISTA στην Ελλάδα

«Οι γυναίκες όταν θέτουμε στόχους και δουλεύουμε όλες μαζί σαν ομάδα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα». Το μήνυμα αυτό έστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Γυναικών για τη ναυτιλία και το εμπόριο (WISTA) στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της WISTA Hellas, Έλπη Πετράκη, υπογράμμισε ότι η WISTA σε διεθνές επίπεδο (International), της οποίας επίσης είναι πρόεδρος, έχει πετύχει να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο για τη ναυτιλία, μαζί με τους άλλους Οργανισμούς.

Την «αντρική σκοπιά» για τη συνεισφορά των γυναικών στην ελληνική ναυτιλία περιέγραψε ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Πατέρας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Πατέρας, «χωρίς τις γυναίκες πιθανότητα δεν θα είχαμε σήμερα το σε παγκόσμιο κλίμακα γνωστό ως “Greek Shipping Miracle”».

Εκτός κειμένου ήταν η ομιλία της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνας Τραυλού, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο ηγεσίας της WISTA Hellas. «Θέλω να μιλήσω εκτός κειμένου, μιας που σήμερα δεν μιλάω ούτε για κανονισμούς, ούτε για απανθρακοποίηση, ούτε για τη ναυτιλία γενικά. Είμαι εδώ σαν γυναίκα. Σαν γυναίκα που ξεκίνησα την πορεία μου πολύ μικρή σε έναν χώρο που πραγματικά είναι ανδροκρατούμενος. Σε έναν χώρο που για να φτάσουμε εμείς οι γυναίκες κάπου πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα τα αυτονόητα. Σε έναν χώρο που μας ρωτάνε καθημερινά πώς τα καταφέρνουμε» σημείωσε η κ. Τραυλού και προσέθεσε:

«Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες στη ναυτιλία, είτε είναι στη θάλασσα, σπάζοντας στερεότυπα που ακόμα και σήμερα υπάρχουν, είτε είναι στη στεριά, ότι όταν θέτουμε στόχους και δουλεύουμε όλες μαζί σαν ομάδα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Δεν υπάρχει πλέον ο διαχωρισμός ανάμεσα στο να είσαι μητέρα ή επαγγελματίας – επιχειρηματίας για μια γυναίκα».

Τέλος, σημείωσε ότι στην εταιρεία Neptune επιβραβεύονται με κάθε τρόπο οι γυναίκες που είναι στη θάλασσα.

Στις επιτυχίες της WISTA σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκε η πρόεδρος Έλπη Πετράκη, η οποία επεσήμανε ότι πλέον οι γυναίκες στη ναυτιλία έχουν φωνή τόσο σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού όσο και σε επίπεδο UNCTAD.

Η κ. Πετράκη αναφέρθηκε στην ιδέα της WISTA που ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια στην Αγγλία, όταν οι γυναίκες που εργάζονταν στη ναυτιλία σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται κάπου μετά τη δουλειά. Στην Ελλάδα, πριν από 30 χρόνια, «21 πολύ σοφές γυναίκες, με τη βοήθεια του κ. Νίκου Βερνίκου, υλοποίησαν την ιδέα σύστασης της WISTA», σημείωσε η κ. Πετράκη, η οποία προσέθεσε ότι τα πρώτα χρόνια υπήρξαν κάποιες δυσκολίες, τη δεύτερη δεκαετία η WISTA απέκτησε μεγαλύτερη ανταπόκριση και την τελευταία δεκαετία «καταφέραμε να είμαστε μαζί στον δημόσιο διάλογο για τη ναυτιλία, μαζί με όλους τους άλλους οργανισμούς».

Κάλεσε δε όσους άντρες το επιθυμούν να γίνουν μέλη της WISTA, ενώ ξεκαθάρισε: «Στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την WISTA, οι άντρες είστε μαζί μας, και χαιρόμαστε πολύ για αυτό. Γιατί δεν είναι παντού στον κόσμο έτσι».

«Οι γυναίκες ήταν ανέκαθεν μέρος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Ισότιμο. Στις συμβάσεις εργασίας δεν αναφέρει τόσα λαμβάνει ο άντρας ή η γυναίκα, αλλά τόσα λαμβάνει ο καπετάνιος, τόσα ο υποπλοίαρχος και λοιπά. Στη ναυτιλία πάντα υπήρχε ισότητα των φύλων». Με τον τρόπο αυτό άνοιξε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Πατέρας.

Για να συνεχίσει: «Στην πραγματικότητα χωρίς τις γυναίκες δεν θα είχαμε ποτέ το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα. Μπορεί τα παλιά χρόνια να μην ήταν μέσα στα βαπόρια, αλλά ήταν στα σπίτια προσέχοντας την οικογένεια. Μεγαλώνοντας τα παιδιά (μητέρα και πατέρας μαζί), και κρατώντας και το πορτοφόλι». «Όπως καταλαβαίνετε», τόνισε ο κ. Πατέρας, «χωρίς αυτές τις γυναίκες το Greek shipping miracle δεν θα είχε συμβεί. Ο ρόλος αυτός ήταν πολύ πιο δύσκολος από όσο μπορούμε να φανταστούμε σήμερα».

Όσον αφορά τη σύγχρονη εποχή, υπογράμμισε: «Σήμερα, πάλι τις γυναίκες τις βρίσκουμε παντού στη ναυτιλία. Από καπετάνιους, πρώτους μηχανικούς αλλά και σε όλα τα service που έχει η εμπορική ναυτιλία».

Βραβεύσεις

Εκτός από την κ. Τραυλού στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο ηγεσίας, βραβεύτηκαν επίσης η πλωτάρχης Λ.Σ. Χριστοφοράκη Βασιλική, λιμενάρχης του Λ/Χ Νεάπολης Βοιών Λακωνίας, και η υποπλοίαρχος Λ.Σ. Γιαννακοπούλου Νίκη, διοικητής Β’ Λιμενικού Τμήματος Κυθήρων.

Από δεξιά, Έλπη Πετράκη, πρόεδρος WISTA Hellas και WISTA International, αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, πλωτάρχης Λ.Σ. Χριστοφοράκη Βασιλική, λιμενάρχης Νεάπολης Βοιών Λακωνίας και υποπλοίαρχος Λ.Σ. Γιαννακοπούλου Νίκη, διοικητής Β’ Λιμενικού Τμήματος Κυθήρων

Το βραβείο-έργο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής απονέμεται σε αξιωματικούς του Σώματος που έχουν επιδείξει εξαίρετο έργο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους και κυρίως στις δύσκολες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.