Skip to main content

Institute of Chartered Shipbrokers Greek Branch: Η ατζέντα του 18ου συνεδρίου

Σημείο συνάντησης των επαγγελματιών της ναυτιλίας, αλλά και πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και μάθησης

Η πορεία των ναυτιλιακών αγορών εν μέσω γεωπολιτικών και χρηματοοικονομικών προσκλήσεων απασχόλησαν το 18ο ετήσιο συνέδριο του Institute of Chartered Shipbrokers Greek Branch, με τίτλο «Shipping 2024: Sailing With Wisdom», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο αποτελεί πλέον θεσμό της ναυτιλιακής κοινότητας και διεξήχθη με φυσική παρουσία στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο και το παρακολούθησαν διαδικτυακά εκατοντάδες επαγγελματίες, φίλοι και μέλη του Ινστιτούτου.

H Ναταλία Μαργιώλη – Κομνηνού, FICS, διευθύνουσα σύμβουλος του ICS Greek Branch και του Hellenic Management Centre άνοιξε την εκδήλωση. Τόνισε τη διεθνή παρουσία του ICS και καλωσόρισε στο συνέδριο τα μέλη του ICS Controlling Council που εκπροσώπησαν τα 27 παραρτήματα παγκοσμίως. Επισήμανε τη δέσμευση του ICS Greek Branch να προάγει τον επαγγελματισμό και να συνδέει τους νέους επαγγελματίες με τη ναυτιλιακή αγορά. Αναφέρθηκε επίσης στα 25 χρόνια εκπαίδευσης πάνω από 10.000 επαγγελματιών της ναυτιλίας και πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του ICS Company Membership Scheme για τις εγγεγραμμένες στην Ελλάδα εταιρείες του χώρου της ναυτιλίας.

Ο Νίκος Α. Τσαβλίρης, FICS, πρόεδρος του ICS Greek Branch και του Tsavliris Salvage Group, απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα στους συμμετέχοντες του συνεδρίου. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της σοφίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αναφέρθηκε στον ρόλο του ICS στην αντιμετώπιση τόσο των προκλήσεων του κλάδου, όσο και των παγκόσμιων κρίσεων. Αναγνώρισε τη σοφία ως ένα μείγμα γνώσης, εμπειρίας και διορατικής κρίσης, παραλληλίζοντας με τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων και τη λήψη ηθικών αποφάσεων.

Ειδικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Kevin Shakesheff, FICS, διεθνής πρόεδρος του ICS. Τόνισε την πλούσια ιστορία του ICS, που ξεπερνά τον έναν αιώνα και αποτελεί απόδειξη της συσσώρευσης τεράστιας ποσότητας γνώσης και εμπειρίας. Αυτή η γνώση ήταν και είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της σταδιοδρομίας πολλών επαγγελματιών. Αναγνώρισε ιδιαίτερα το ICS Greek Branch για το αξιοσημείωτο ποσοστό επιτυχίας του, επίτευγμα που υπογραμμίζει την εξαιρετική συμβολή του στη ναυτιλιακή εκπαίδευση.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές του φετινού συνεδρίου ήταν οι:

  • Βαλέντιος (Έντυ) Βαλεντής,  CEO, Pyxis Maritime Corp.
  • Annika Bartels, Head of Tanker Research, Ifchor Galbraiths
  • Γιώργος Γιουρούκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Technomar Shipping Inc.
  • Γιώργος Μάνγκος, Co-Principal, Interunity Group
  • Αριστείδης Ι. Πίττας, CEO, Euroseas Ltd & Eurodry Ltd.
  • Φίλιππος Προκοπάκης, CCO, Danaos Corporation
  • Αλεξία Χατζημιχάλη, Partner και επικεφαλής του γραφείου Watson Farley & Williams στην Αθήνα.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Simon Ward, FICS, Director, Ursa Shipbrokers S.A. Η εμπειρία του στον συντονισμό των συζητήσεων, η υποβολή κρίσιμων ερωτήσεων και η ενθάρρυνση διαφορετικών απόψεων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του συνεδρίου.

Το περιεχόμενο των συζητήσεων ήταν πολύ κατατοπιστικό και περιεκτικό, καλύπτοντας ένα φάσμα θεμάτων που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην ανάλυσή της για την τρέχουσα δυναμική της αγοράς, η Annika Bartels περιέγραψε τελευταίους 18 μήνες ως μια περίοδο μεγάλης δυναμικής μετά τα χαμηλά σημεία της περιόδου 2020-2021. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, σημείωσε ότι μια βαθύτερη ματιά στα δεδομένα αποκαλύπτει περισσότερα θετικά στοιχεία από ό,τι αρχικά φαίνεται, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία πραγματοποίησης εικασιών σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον.

Η κ. Αλεξία Χατζημιχάλη επέστησε την προσοχή στον ενεργό ρόλο των ελληνικών τραπεζών, καθώς και στην εμφάνιση νέων εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης. Επεσήμανε επίσης την αυξανόμενη εστίαση στη βιωσιμότητα κατά τη ναυπήγηση νέων πλοίων.

Ο κ. Γιώργος Μάνγκος υπογράμμισε τις σημαντικές επιπτώσεις των εν εξελίξει πολέμων στην αγορά δεξαμενόπλοιων, ενώ σημείωσε την αποκλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο, εξέλιξη που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις συνθήκες της αγοράς.

Ο κ. Αριστείδης Πίττας τάχθηκε υπέρ της διαφοροποίησης έναντι της εξάρτησης από μία μόνο αγορά, ενώ τόνισε το ρόλο της προσαρμογής και της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Φίλιππος Προκοπάκης μετατόπισε το ενδιαφέρον στις ιδιαιτερότητες του στόλου εμπορευματοκιβωτίων, υποδεικνύοντας ότι η σταθεροποίηση των τιμών εξακολουθεί να είναι ένα εξελισσόμενο σενάριο.

Ο κ. Έντυ Βαλεντής αναγνώρισε ότι ο κλάδος των δεξαμενόπλοιων παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους έξι μήνες και εξέφρασε την πεποίθηση – παρά τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες – για την αύξηση των τονομιλίων ως μοχλό ανάπτυξης της αγοράς.

Ο κ. Γιώργος Γιουρούκος αναφέρθηκε στην μεταβλητότητα της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων και επεσήμανε το αυξανόμενο ενδιαφέρον των κεφαλαιαγορών για τις ναυτιλιακές εταιρείες, με τα hedge funds να αναδεικνύονται σε βασικούς επενδυτές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών. Οι συμμετέχοντες έκαναν ερωτήσεις στους ομιλητές, σχολίαζαν τα θέματα που θίγονταν και εξέφραζαν τις απόψεις τους. Το γεγονός αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά ότι το ετήσιο συνέδριο του ICS Greek Branch δεν είναι μόνο ένα σημείο συνάντησης των επαγγελματιών της ναυτιλίας, αλλά και μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και μάθησης.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις του ICS Greek Branch μεταφράζονται σε 7 διεθνείς βραβεύσεις και 5 διακρίσεις στις εξετάσεις του ICS την περίοδο 2022-2023. Όλοι τους τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων, η οποία εντάχθηκε στις εργασίες του ICS Annual Forum.

Οι μαθητές που τιμήθηκαν με διεθνείς βραβεύσεις ήταν:

  • Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Delta Tankers Ltd: Βράβευση στον μαθητή με την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως στις εξετάσεις Shipping Law
  • Σωτήρης Σωτηρίου, Neda Maritime Agency Co. Ltd.: Βράβευση στον μαθητή με την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως στις εξετάσεις Shipping Business
  • Ειρήνη Γαβαλά, Vita Shipmanagement: Βράβευση στον μαθητή με την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως στις εξετάσεις Dry Cargo Chartering για το Foundation or Advanced Diploma
  • Νίκος Τόλιας, Intrum Hellas: Βράβευση στον μαθητή με την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως στις εξετάσεις Ship Sales and Purchase
  • Αναστασία Στρατηγάκη, Kyklades Maritime: Βράβευση στον μαθητή με την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως στις εξετάσεις Tanker Chartering
  • Εμιλιάνο Χύσα (2 βραβεία), Delos Navigation Ltd: Βράβευση στον πιο επιτυχημένο υποψήφιο συνολικά και βράβευση στον μαθητή με την υψηλότερη βαθμολογία παγκοσμίως στις εξετάσεις Legal Principles in Shipping Business

Οι μαθητές που διακρίθηκαν στο Ελληνικό Παράρτημα ήταν:

  • Δημήτρης Φιλίμων, Silver Maritime: Shipping Finance
  • Παναγιώτης Γεωργίλης, Watson Farley & Williams: Ship Sale and Purchase
  • Όλγα Κάκκαβα, δικηγόρος: Shipping Business
  • Έλενα Παύλου, Epsilon Marine Enterprises S.A.: Ship Sale and Purchase
  • Jeet Rathod: Economics of Sea Transport & International Trade.