Skip to main content

Τι συμφωνούν Attica και όμιλος και τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν στην πορεία και την περίπτωση ναυπήγησης νέων πλοίων στα ναυπηγεία Ελευσίνας

Συμφωνία – πακέτο, ανάμεσα στον όμιλο Attica και τα ναυπηγεία Ελευσίνας του ομίλου Onex, βρίσκεται στα σκαριά. Σύμφωνα με την πληροφόρηση της «Ν», η συμφωνία αυτή θα αφορά όλο τα πλοία του ομίλου Attica, τόσο σε επίπεδο επισκευών πλοίων, όσο και πράσινων αναβαθμίσεων του στόλου.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της αγοράς, οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν στην πορεία και την περίπτωση ναυπήγησης νέων πλοίων στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Attica ο οποίος έχει στην ομπρέλα του, την Blue Star, την Hellenic Seaways, την Superfast Ferries και πρόσφατα προσέθεσε και την ΑΝΕΚ, έχει έναν στόλο 43 πλοίων, ενώ το επενδυτικό του σχέδιο για τα επόμενα χρόνια φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται, εκτός από την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου και η ναυπήγηση νέων πλοίων, ώστε ο στόλος να είναι συμβατός με τους νέους πράσινους κανονισμούς, ειδικά από το 2030 και μετά.

Όλο το σχέδιο της ONEX για τα δύο ναυπηγεία

Επισημαίνεται ότι μέχρι το 2030 ο ελληνικός ακτοπλοϊκός στόλος θα πρέπει να έχει εκσυγχρονιστεί, αφού η εξαίρεση που έχει λάβει από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων η Ελλάδα (πλην της Κρήτης) δεν αναμένεται να επεκταθεί.

Από το 2030  οι ελληνικές ακτοπλοϊκές θα αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS) και θα πρέπει να προχωρήσουν στη συμμόρφωσή τους με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030.

Το σχέδιο για ναυπηγήσεις πλοίων έως το 2029 είναι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, για την πράσινη αναβάθμιση θα δοθούν 150 εκατομμύρια και για την τοποθέτηση μηχανών διπλού καυσίμου ακόμα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τις εργασίες που θα γίνουν είναι νέα προπέλες για λιγότερες τριβές, νέες βαφές, αλλά και επισκευές.