Skip to main content

«Ούριος άνεμος» για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρ. Στυλιανίδης εγκαινίασε τον νέο τερματικό σταθμό κρουαζιέρας του ΟΛΘ - Προβλέπει αύξηση 50% των τουριστών κρουαζιέρας στην πόλη τα επόμενα χρόνια

Αύξηση των τουριστών κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη κατά 50% τα επόμενα χρόνια προέβλεψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την σημερινή τελετή των εγκαινίων του νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στον ΟΛΘ, που φέρει την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος».

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, με όσα έχουν γίνει πρόσφατα και όσα γίνονται τώρα, διαθέτει τη δυναμική για να κινηθεί στην ίδια τροχιά με την πρωταγωνιστική ελληνική ναυτιλία, που προσφέρει όπως επισήμανε ποσοστό άνω του 7% στο ΑΕΠ της χώρας με εμπορικό στόλο 5.500 πλοίων και είναι ζωτικής σημασίας για την Ε.Ε., καθώς το 80% του εμπορίου της διεξάγεται μέσω θαλάσσης. «Η πόλη από εδώ μπορεί να απογειωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην ύπαρξη στον ΟΛΘ συστήματος εισόδου – εξόδου πυλών Σένγκεν EES.

«Το λιμάνι εστιάζει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας» τόνισε από την πλευρά του ο εκτελεστικός πρόεδρος του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνος Λιάγκος, και χάρη στον νέο τερματικό σταθμό κρουαζιέρας ο ΟΛΘ μπορεί να δέχεται καθημερινά δυο μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ήτοι πάνω από 6.000 τουρίστες κρουαζιέρας (σ.σ. πέραν των πληρωμάτων). Το 2023 οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΘ είναι 70 από 22 διαφορετικά πλοία, εκ των οποίων τα μισά κάνουν home porting, και για το 2024 αναμένονται 78 προσεγγίσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Λιάγκος στη συνεργασία της ΟΛΘ Α.Ε. με την Fraport Greece, για την εξυπηρέτηση των τουριστών κρουαζιέρας που φθάνουν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης στην προ μερικών ημερών επαναπροκήρυξη από την ΟΛΘ Α.Ε. του διαγωνισμού για τον 6ο προβλήτα, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος διαγωνισμός γίνεται σε χρόνο παράλληλο με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την Έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) του Λιμένα Θεσσαλονίκης, οπότε δεν δημιουργεί καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.

Τον αγιασμό του νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας του ΟΛΘ τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν από το βήμα της εκδήλωσης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η πρόεδρος του ΟΤΘ και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού του Βόλου, Σωκράτης Αναγνώστου.