Skip to main content

Το «Celestyal Journey» ανοίγει τα πανιά του

Παρουσιάστηκε στον Πειραιά το τελευταίο απόκτημα της Celestyal Cruises - Θα ταξιδεύει σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο

Δυναμική ανάπτυξη, με τη δρομολόγηση νέων πλοίων που αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, παρουσιάζει ο κλάδος της κρουαζιέρας στη χώρα μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Στο λιμάνι του Πειραιά, σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον επιβατικό σταθμό «Άλκιμο» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων του τουρισμού, παρουσιάστηκε το νέο απόκτημα της ελληνικής εταιρείας Celestyal Cruises, «Celestyal Journey», χωρητικότητας 1.260 επιβατών.

Το κρουαζιερόπλοιο αρχικά ναυπηγήθηκε από τη Holland America Line, υπό το όνομα «Ryndam», και πραγματοποιούσε κρουαζιέρες στην Αυστραλία, όταν το 2023 αποκτήθηκε από την Celestyal.

Θα ταξιδεύει σε ελληνικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας παράλληλα Τουρκία και Αίγυπτο.

Διαθέτει 630 καμπίνες, εκ των οποίων οι 150 διαθέτουν ιδιωτικό μπαλκόνι.

«Η απόκτηση και δρομολόγηση του νέου μας κρουαζιερόπλοιου αποτελεί μια σημαντική επένδυση όχι μόνο για την εταιρεία αλλά για την περιοχή της Ελλάδας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal, κ. Κρις Θεοφιλίδης.

Είπε ότι πολλές από τις εργασίες αναβάθμισης του «Celestyal Journey» πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, αφού από τα 26 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε εργασίες αναβάθμισης, τα 16 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν στην Ελλάδα σε εργασίες από ελληνικά ναυπηγικά συνεργεία.

Ανέφερε ότι ο δεξαμενισμός του πλοίου πραγματοποιήθηκε σε ναυπηγείο της Μάλτας, καθώς δεν υπήρχε ικανή δεξαμενή στην Ελλάδα να δεχτεί αυτού του μεγέθους κρουαζιερόπλοιο.

Αναφερόμενος στο οικονομικό αποτύπωμα της Celestyal Cruises στη χώρα μας, είπε ότι την περσινή χρονιά άγγιξε τα 136 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 αποτελούσαν λειτουργικό κόστος (σ.σ.: μισθοδοσία υπαλλήλων της εταιρείας στον Πειραιά, λιμενικά τέλη και τοπικές καμπάνιες προώθησης της εταιρείας).

Τόνισε επίσης ότι άλλα 90 εκατ. ευρώ δόθηκαν στις οικονομίες των προορισμών της Celestyal Cruises από την έξοδο των επιβατών.

Ο κ. Θεοφιλίδης επισήμανε ότι το νέο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας συστήματα water ballast (θαλάσσιο έρμα) αλλά και πλυντηρίδες (scrubbers) που μειώνουν κατά 85% τις εκπομπές αερίων του πλοίου.

Επισήμανε ότι η Celestyal το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας δικές της ομάδες πωλήσεων στις κύριες αγορές.

Ο Χρ. Στυλιανίδης

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σε διαδικτυακό του μήνυμα, χαρακτήρισε το πλοίο «διαμάντι που θα διασχίζει τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου». Ευχήθηκε «καλές θάλασσες» στον πλοίαρχο Άγγελο Βασιλάκο, προσθέτοντας «κάθε ταξίδι να είναι ασφαλές».

«Είμαι βέβαιος ότι το “Celestyal Journey” θα βοηθήσει την ενίσχυση του ναυτιλιακού τομέα φιλοξενώντας πολλούς ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και ενισχύοντας την ελληνική οικονομία», τόνισε ο υπουργός. Ανέφερε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στη χώρας μας, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τον βιώσιμο τουρισμό». Ο κ. Στυλιανίδης συνεχάρη το επιτελείο της Celestyal που συμβάλλει στην ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας επιμένοντας στη δέσμευση όλων για πράσινη ναυτιλία.

Ο πλοίαρχος του πλοίου, Άγγελος Βασιλάκος, καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκομένους στο νέο απόκτημα της Celestyal, ανέφερε ότι οι εργασίες αναβάθμισης του κρουαζιερόπλοιου περατώθηκαν στην Ελλάδα υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του καλοκαιριού από ελληνικά συνεργεία, καταδεικνύοντας ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία, αλλά και αρκετό φιλότιμο.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Μάρκετινγκ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Θανάσης Καρλής, είπε ότι το λιμάνι του Πειραιά φέτος θα υποδεχθεί περίπου 750 κρουαζιερόπλοια, ωστόσο πρόσθεσε ότι η μεγάλη διαφορά που έχει συμβεί είναι ότι τα 2/3 από αυτά τα πλοία είναι homeport (άφιξη και αναχώρηση από το ίδιο λιμάνι), που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο βοηθάει στην αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος σε όλη την ευρύτερη περιοχή – και η Celestyal κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό σε αυτό.