Skip to main content

Mega deal τετραπλής αγοράς φορτηγών από την EuroDry του Αρ. Πίττα

Ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι το συνολικό τίμημα της εξαγοράς ανήλθε πλησίον των 86 εκατ. δολαρίων. Τι αναφέρουν πληροφορίες της «Ν».

Ένα μεγάλο deal αγοράς μεταχειρισμένων bulk carriers φέρεται να έκλεισε η EuroDry, συμφερόντων Αριστείδη Πίττα, επιβεβαιώνοντας όσα είχαν ειπωθεί, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία βρίσκεται πίσω από την απόκτηση των ultramaxes Cape Cros, Galileo, (κατασκευής 2014) Sadlers Wells και Giants Causeway (κατασκευής 2015).

Ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι το συνολικό τίμημα της εξαγοράς ανήλθε πλησίον των 86 εκατ. δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πλοίο, κατασκευής 2014, κόστισε 21 εκατ. δολάρια και αυτά 2015, 22 εκατ. δολάρια έκαστο.

Στην αρχή, οι ναυλομεσιτικές εκθέσεις της τελευταίας εβδομάδας έδειχναν πως πίσω από την αγορά βρίσκεται εταιρεία με έδρα τη Δανία. Αργότερα, όμως, προέκυψε η πληροφορία ότι αυτός που τα απέκτησε ήταν Έλληνας.

Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την επιστροφή της EuroDry σε αγορές πλοίων, μετά από ένα σεβαστό διάστημα αποχής. Ναυλομεσιτικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κλάδος του ξηρού φορτίου προσφέρει σήμερα ευκαιρίες αγορών, καθώς οι αξίες έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ, στα οποία ανέβηκαν, κατά το ράλι των ναύλων, την προηγούμενη διετία.

Πίστη ανάκαμψης

Ο CEO της EuroDry, κ. Πίττας είχε εκφράσει στις αρχές Αυγούστου την αισιοδοξία του για την πορεία της ναυλαγοράς των bulk carriers.

«Πιστεύουμε ότι το ιστορικά χαμηλό βιβλίο παραγγελιών, ως ποσοστό του εν ενεργεία στόλου, προσφέρει μία ισχυρή βάση για την αύξηση των ναύλων, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όπως προβλέπουν οι αναλυτές» είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, είχε σημειώσει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναζητά projects και εξαγορές που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία, τόσο μόνη της όσο και από κοινού με άλλους επενδυτικούς εταίρους.

Ο στόλος της EuroDry αποτελείται από 10 bulk carriers (πέντε panamaxes, δύο ultramaxes, δύο kamsarmaxes και ένα supramax), συνολικής χωρητικότητας 728.975 dwt.