Skip to main content

Plan B από τον όμιλο Grimaldi για τις γραμμές της ANEK

Ο Όμιλος Grimaldi, μητρική εταιρεία των Μινωικών Γραμμών, υπέβαλε υπόμνημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με στόχο να μην υπάρξουν παρερμηνείες, λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος, συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αξιολόγηση της συμφωνίας διάσωσης της ΑΝΕΚ διά απορρόφησής της από την Attica Group, πριν από την τελική απόφαση που αναμένεται στις 4 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα ο Όμιλος Grimaldi, μητρική εταιρεία των Μινωικών Γραμμών, υπέβαλε υπόμνημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με το οποίο εγγυάται τη συνέχιση της εκτέλεσης των γραμμών σε Κρήτη και Αδριατική, στην περίπτωση ναυαγίου του σχεδίου διάσωσης της ΑΝΕK.

Η συμφωνία εξετάζεται υπό το πλαίσιο των προβλεπομένων περί διάσωσης (failing firm), δηλαδή να μην απαιτηθεί η παραμικρή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των δύο εταιρειών, ενδεχόμενη απόσυρση από ακτοπλοϊκές γραμμές ή πώληση πλοίων.

Η πλευρά της Attica Group, που πριν από έναν χρόνο είχε έρθει σε συμφωνία με τους μετόχους και τους πιστωτές της ΑΝΕΚ για την απορρόφησή της, υποστηρίζει την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που δίνει αρχικά το πράσινο φως στην όλη διαδικασία.

Η Attica έχει προσφέρει 80 εκατ. ευρώ στις τράπεζες υπό τη μορφή ανάληψης χρεών της ΑΝΕΚ και ποσοστό της τάξης του 11,5% των μετοχών της Attica Group στους μετόχους της ΑΝΕΚ. Από την πλευρά της, η Seajets του πλοιοκτήτη Μάριου Ηλιόπουλου υπέβαλε δύο προτάσεις για την εξαγορά της ΑΝΕΚ, με την τελευταία βελτιωμένη πρόταση να αγγίζει τα 83 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο, και οι δύο απορρίφθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι η σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που δεν είναι δεσμευτική, προτείνει αρχικά την έγκριση της συγχώνευσης αναγνωρίζοντας πως τηρεί όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, καθώς δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική πρόταση εξαγοράς ή συγχώνευσης εκτός από την κοινοποιηθείσα συγχώνευση.

Προσθέτει, εξάλλου, ότι αν η έγκριση της συγχώνευσης διά της εξαγοράς δεν πραγματοποιηθεί η ΑΝΕΚ θα αναγκαστεί στο εγγύς μέλλον να αποχωρήσει από την αγορά λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει. Υπόμνημα Grimaldi Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος Grimaldi -μητρική εταιρεία των Μινωικών Γραμμών- υπέβαλε υπόμνημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με το οποίο εγγυάται τη συνέχιση της εκτέλεσης των γραμμών σε Κρήτη και Αδριατική, στην περίπτωση ναυαγίου του σχεδίου διάσωσης της ΑΝΕK διά απορρόφησης από την Αttica Group.

Πηγές του ομίλου ανέφεραν στη «Ν» ότι εν όψει τη χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού τη Δευτέρα 24/07, για την υπόθεση συγχώνευσης Attica-ANEK, οι Μινωικές δεσμεύονται ότι, σε περίπτωση εξόδου πλοίων της ΑNΕΚ από τις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η σχετική συμφωνία, θα δρομολογήσει πλοία κατάλληλης χωρητικότητας σε Κρήτη και Αδριατική.

Επίσης, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί την αγορά του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «ΕΛΥΡΟΣ» σε περίπτωση που η ΑΝΕΚ επιθυμεί να το πουλήσει ή βρεθεί στην ανάγκη να το αποσύρει από τη γραμμή στην οποία δραστηριοποιείται. Εξάλλου, επισημαίνει ότι «λόγω της μεγάλης έλλειψης ναυτικών και της δυσκολίας στελέχωσης των πλοίων, η Minoan Lines και ο Όμιλος Grimaldi μπορούν να απορροφήσουν ναυτικούς που τυχόν βρεθούν εκτός εργασίας λόγω απόσυρσης των πλοίων της ΑΝΕΚ»