Skip to main content

Συμφωνία Eni και Rina για πρωτοβουλίες αποδέσμευσης της ναυτιλίας από τον άνθρακα

SHUTTERSTOCK

Επικεντρώνεται στη χρήση του βιοκαυσίμου HVO και άλλων ενεργειακών προϊόντων, όπως το «μπλε» ή «πράσινο» υδρογόνο και η αμμωνία

Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη πρωτοβουλιών που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα, υπέγραψε ο ιταλικός νηογνώμονας Rina, με την ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni.

Η συμφωνία επικεντρώνεται στη χρήση του βιοκαυσίμου HVO (υδρογονωμένο φυτικό έλαιο) που παράγει η Eni στα βιοδιυλιστήρια της Βενετίας και της Γέλας, καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων, όπως το «μπλε» ή «πράσινο» υδρογόνο και η αμμωνία.

Eni και RINA θα εξετάσουν τη διεξαγωγή πειραμάτων και πιλοτικών έργων που σχετίζονται με τη δέσμευση των εκπομπών CO2 επί του πλοίου, προκειμένου να συμβάλουν περαιτέρω στην επιδίωξη των στόχων βιωσιμότητας του ναυτιλιακού τομέα.

Ο Ugo Salerno, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του RINA, δήλωσε ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για την επίτευξη του κοινού στόχου, της απεξάρτησης της βιομηχανίας και των μεταφορών από τον άνθρακα. Τόνισε ότι με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας με την Eni, ο RΙΝΑ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων ενεργειακού εφοδιασμού.

«Eni και η RINA μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα με την πλούσια τεχνογνωσία και τις τεχνολογικές τους δυνατότητες. Ακολουθώντας μια προσέγγιση τεχνολογικής διαφοροποίησης, διερευνούμε πολλαπλές λύσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εni, Giuseppe Ricci.