Skip to main content

Όλες οι προκλήσεις της ναυτιλίας στην Ελληνική Επιτροπή του BV – Νέο μέλος η Ιωάννα Προκοπίου 

Η κα. Ιωάννα Προκοπίου, η κα. Σουζάνα Λασκαρίδη και ο κ. Αδαμάντιος Πολέμης

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην24η  συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ελλάδα και τη Μαύρη Θάλασσα του Bureau Veritas (BV). Η Επιτροπή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου με τον κλάδο για την αντιμετώπιση των τεχνικών, επιχειρησιακών και κανονιστικών προκλήσεων.

Ο κ. Γιώργος Προκοπίου Πρόεδρος της Επιτροπής, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε ένα νέο μέλος, την κ. Ιωάννα Προκοπίου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Sea Traders S.A. και ιδρύτρια της Prominence Maritime S.A..

Οι δραστηριότητες και οι τελευταίες πρωτοβουλίες του BV παρουσιάστηκαν από τον κ. Matthieu de Tugny. Ανέλυσε λεπτομερώς τις δραστηριότητες του ομίλου. Μίλησε επίσης για το διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό τοπίο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, εστιάζοντας στην τεχνογνωσία και την τεχνική υπεροχή, όπως ανέφερε, του Γαλλικού Νηογνώμονα.

Ο Δρ Ιωάννης Κοκαράκης, Τεχνικός Διευθυντής SEEBA του BV, έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση των κανονιστικών πλαισίων της ΕΕ και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, η οποία συμπληρώθηκε από παραδείγματα των επιπτώσεών τους στο κόστος λειτουργίας των πλοίων. Ακολούθησε ο κ. Andrew Wilson, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και συμβουλευτικών υπηρεσιών της BRS, ο οποίος επικεντρώθηκε στην επισκόπηση της αγοράς, την τρέχουσα γεωπολιτική, την ενεργειακή μετάβαση και τη νέα “αγορά άνθρακα” στην οποία πρέπει να προσαρμοστεί η ναυτιλία.

Το δεύτερο μέρος της Επιτροπής ξεκίνησε με τον κ. Βασίλη Δημουλά, Διευθυντή Τεχνολογίας και Καινοτομίας της SEEBA Zone, ο οποίος παρουσίασε δύο τεχνολογίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την απαλλαγή από τον άνθρακα: τη μεθανόλη ως καύσιμο και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), με παραδείγματα της επίδρασής τους στο OPEX των πλοίων.

Ο κ. Benoit Grovel, Gas Expertise Director, BV Marine & Offshore, πραγματοποίησε μια συμπληρωματική παρουσίαση σχετικά με τα πλοία μεταφοράς CO2, την τεχνολογία τους και το εμπόριο. Ο Δρ Κοκαράκης, ανέλυσε το ερώτημα αν τα ηλεκτρικά ή και συνθετικά καύσιμα είναι η σωστή λύση για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα.

Από τη πλευρά της κα. Ελένη Λετώνη, Συντονίστρια Πωλήσεων και Μάρκετινγκ του BV, έκανε μια παρουσίαση για την ιστορική εξέλιξη των εκλογών στη γενέτειρα της δημοκρατίας.

Τέλος η κα. Παγιέτ Παλαιολόγου, αντιπρόεδρος Marine & Offshore, Ζώνη SEEBA, σχολίασε: “Διαθέτουμε μακροχρόνιες και βαθιά ριζωμένες σχέσεις με την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, γεγονός που αντανακλά την εκτεταμένη παρουσία μας εδώ και την ισχυρή δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε τους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές των πλοίων στην μετάβαση του κλάδου. Είναι ο ρόλος ως Νηογνώμονας να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας και να φέρνουμε σε επαφή τους ηγέτες του κλάδου για να συζητήσουμε τις προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους”.

Η κα. Παγιέτ Παλαιολόγου με τον κ. Γιώργο Προκοπίου

Η BV δεσμεύεται να διατηρεί έναν ανοιχτό διάλογο σε ολόκληρο τον κλάδο μέσω των συνεδριάσεων των επιτροπών της που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.