Skip to main content

«Παράδειγμα λειτουργού της αξίας του μέτρου»: Ο Αθανάσιος Μαρτίνος ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Paterakis Photo/Dionysios Paterakis

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής, καθηγητή Άγγελο Παντουβάκη, ο κ. Μαρτίνος χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και σεμνότητα

Ως ηγετική μορφή της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ως άνθρωπο πρότυπο χαρακτήρισε τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης. Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, απονεμήθηκε στον κ. Μαρτίνο, ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου. Παρόντες μεταξύ άλλων ο αδελφός του Ανδρέας Μαρτίνος, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, ο κ. Δημήτρης Προκοπίου, ο κ. Πάνος Λασκαρίδης,  η κα. Ιωάννα Προκοπίου, καθώς και πολλά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας της χώρας, αλλά και φοιτητές.

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής καθηγητή Άγγελο Παντουβάκη ο κ. Μαρτίνος χαρακτηρίζετε από μετριοπάθεια και σεμνότητα. «Παράδειγμα υπηρέτη και λειτουργού της αξίας του μέτρου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Παντουβάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου να τον ανακηρύξουν Επίτιμο Διδάκτορα.

Επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι αναπόσπαστο μέρος του ναυτιλιακού κέντρου που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια στον Πειραιά και στις γύρω περιοχές. «Υπολογίζω ότι σε εταιρείες ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων απασχολούνται σήμερα πάνω από 30.000 εργαζόμενοι, εξαιρουμένης της ακτοπολοίας και της λιμενικής διαχείρισης», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας στάθηκε στο παραδοσιακό μοντέλο διοίκησης.

Υπογράμμισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι:  «οι Έλληνες. Το DNA των Ελλήνων. Τα στελέχη μας διακρίνονται για την ευστροφία τους, την ευελιξία τους, και το φιλότιμό τους. Ελληνική λέξη που δεν απαντάται σε άλλες γλώσσες”.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις συμπλήρωσε, έχουν σαν κορμό την οικογένεια, είναι προσωποπαγείς. «Ακόμα και αυτές που είναι εισηγμένες στα ξένα χρηματιστήρια εταιρείες με ελληνική διεύθυνση, ο εφοπλιστής διατηρεί τον έλεγχο», ανέφερε μεταξύ άλλων και προσέθεσε:  «Παράλληλα ο διευθύνων διατηρεί συνεχή επαφή με τα στελέχη της επιχείρησης. Ανέφερε μάλιστα ότι σε κάποιες εταιρείες τα στελέχη έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν ως μέτοχοι». Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Ναυτιλιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου καθηγητής Ιωάννης Θεοτοκάς είχε αποκαλύψει ότι περίπου το 20% της ιδιοκτησίας του στόλου της εταιρείας ανήκει σε στελέχη της εταιρείας.

«Δεν υπάρχει στην Ελλάδα διαχωρισμός ιδιοκτησίας και διοίκησης της εταιρείας», συνέχισε ο κ. Μαρτίνος ο οποίος αφού τόνισε ότι  ο εφοπλιστής βασίζετε στα ικανά στελέχη του, για τις σημαντικές αποφάσεις του, κυρίως τις επενδύσεις σε πλοία και τις ναυλώσεις, τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο ίδιος.

Αναφέρθηκε δε και στο μεγάλο πλεονέκτημα του ελληνικού εφοπλισμού, που δεν είναι άλλο από το timing. «Η αγορά διακρίνεται από ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους. Ένα αξίωμα που ακολουθούμε οι έλληνες είναι το αγόραζε φτηνά και πούλα ακριβά. Οι έλληνες επενδύουν όταν οι ναυλαγορές είναι σε χαμηλά επίπεδα».

Τέλος αναφερόμενος στις απόβλεπτες διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν τις αγορές, εφερε σαν παράδειγμα τις αλλαγές που έφερε στο trade του πετρελαίου ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μέσω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για τον ίδιο όγκο πετρελαίου διπλασιάστηκαν οι αποστάσεις άρα και οι ναύλοι, ενώ προσέθεσε ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο, του οποίου οι έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 30% της παγκόσμιας χωρξητικόττηας.

Το οικογενειακό μοντέλο

Ασχολούμαι με την διαχείριση πλοίων περίπου 55 έτη, σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Μαρτίνος, «Ιδρύσαμε την οικογενειακή επιχείρηση Thenamaris στον Πειραιά. Το 1990 αποχώρησα από την οικογενειακή επιχείρηση με συναινετικό τρόπο και ίδρυσα την προσωπική ναυτιλιακή εταιρεία Eastern Mediterranean Maritime. Σήμερα είμαστε στον χώρο της ναυτιλίας, τα τρία αδέλφια (μαζί με τον Ανδρέα και τον Κωνσταντίνο Μαρτίνο), οι γιοι της αδελφή μας, οικογένεια Κοροπούλη, με την εταιρεία Astra Maritime»  σημείωσε.  Αναφορά έκανε στον ανιψιό του, γιο του Κωνσταντίνου  Μαρτίνου ( Thenamaris) , Iωάννη Μαρτινο, ο οποίος διευθύνει την πρωτοποριακή εταιρεία Signal που είναι εταιρεία έρευνας και εκμετάλλευσης λογισμικών συστημάτων που αφορούν τις ναυλώσεις πλοίων και διαχειρίζεται ένα pool δεξαμενοπλοίων, στο οποίο μεταξύ άλλων μετέχει και η Shell”.

Όπως τόνισε η ιδιαίτερη αυτή αναφορά του, στον ανιψιό του , έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέσω αυτής της δραστηριότητάς του απασχολεί τουλάχιστον 100 νέους επιστήμονες , κυρίως «κομπιουτερίστες», με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του φαινομένου brain drain, που προβληματίζει τη χώρα μας.

Την Thenamaris, συμπλήρωσε,  διευθύνει πλέον ο έτερος ανιψιός Νικόλαος Μαρτίνος και την Minerva ο Ανδρέας Μαρτίνος του Ανδρέα. «Και οι δύο με πολύ μεγάλη επιτυχία», υπογράμμισε.

Οι πέντε ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας διαχειρίζονται περίπου 290 πλοία , και απασχολούν γύρω στα 1.000 στελέχη στα γραφεία που έχουν στα Νότια Προάστεια. Και μάλιστα υπογράμμισε ότι οι εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους, κυρίως σε αγορές προμηθειών λιπαντικών και άλλα.

Εμπνευστής της προσπάθειας αυτής, σημείωσε «Ήταν η μητέρα μου, Αθηνά, που ουσιαστικά ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση Thenamaris. Αν και είμασταν παιδιά πριν από 50 χρόνια, η μητέρα μου μας άφησε την πρωτοβουλία. Δεν μας επισκίασε. Κάναμε τα λάθη μας και έτσι μάθαμε την δουλειά πολύ νέοι».

¨Ως συμπαραστάτη του και εμψυχωτή» χαρακτήρισε την σύζυγό του Μαρίνα, ενώ οι δύο κόρες του όπως είπε, αν και έχουν ακολουθήσει άλλες καριέρες παραμένουν κοντά στην οικογενειακή επιχείρηση».

Η απόφαση

Με την απονομή της ύψιστης αυτής ακαδημαϊκής διάκρισης στον κ. Μαρτίνο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς τίμησε την  προσφορά του κ. Μαρτίνου στην ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας, της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και την προσφορά του στην κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και σε τομείς όπως η παιδεία, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Το σκεπτικό της απόφασης επιτιμοποίησης αναδεικνύει το ρόλο του κ. Αθανασίου Μαρτίνου, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο κ. Θεοτοκάς είναι:

την εφαρμογή στρατηγικών βέλτιστης διαχείρισης του κινδύνου και αξιοποίησης των κυκλικών διακυμάνσεων των αγορών, τόσο στο σκέλος των αγοραπωλησιών, όσο και στο σκέλος των ναυλώσεων των πλοίων.

  • Την διαμόρφωση διαφοροποιημένου στόλου που αποτελείται από διαφορετικούς τύπους και κατηγορίες πλοίων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τη θετική συγκυρία κυρίως μέσω των ναυλώσεων κατά ταξίδι
  • Την επιλογή επενδύσεων σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις τρίτων με γνώμονα την χρονική συγκυρία και τον τύπο των πλοίων υπό τη διαχείρισή τους
  •  Τη δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την πρωτοβουλία των στελεχών με την παροχή στα στελέχη της δυνατότητας να συμμετέχουν επιχειρηματικά με μικρό ποσοστό στα πλοία που της εταιρείας που διαχειρίζονται, γεγονός που συμβάλλει τόσο στην επιτυχία της εταιρείας όσο και σε υψηλό ποσοστό διατήρησης των στελεχών στην επιχείρηση. Ενδεικτικό της προσέγγισης αυτό είναι το γεγονός ότι ποσοστό ιδιοκτησίας του στόλου που φτάνει το 20%, ανήκει στα στελέχη της επιχείρησης.
  • την έμφαση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του προσωπικού τόσο των γραφείων, όσο και των πλοίων.
  • Την έμφαση στην ποιότητα διαχείρισης, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, με στόλο υψηλών προδιαγραφών, η διαχείριση του οποίου υποστηρίζεται από  συστήματα διοίκησης που είναι πιστοποιημένα από αναγνωρισμένους νηογνώμονες
  • Εκτός όμως από την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία του, ο Α. Μαρτίνος διακρίνεται για την σημαντική και αθόρυβη κοινωνική του προσφορά στους χώρους της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού εδώ και πολλά χρόνια. Στις δωρεές του συμπεριλαμβάνονται ενίσχυση νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών, ιδρυμάτων, δωρεές σε δήμους και υπηρεσίες. Σε αναγνώριση αυτής της προσφοράς έχει ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης πολλών πόλεων και δήμων ανά την Ελλάδα και έχει λάβει σειρά διακρίσεων. Από το 2016 η δραστηριοποίηση του γίνεται με συστηματικό τρόπο μέσω του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου που έχει ως σκοπό τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων που στηρίζουν την Κοινωνία σε τομείς όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, ο Αθλητισμός, ο Πολιτισμός, η Θρησκεία, η Επιστημονική Έρευνα και το Κοινωνικό Έργο.
  • Το κοινωφελές έργο της οικογένειας Μαρτίνου υλοποιείται και μέσω της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ», η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2015 και εμφανίζει πλούσιο έργο σε τομείς αντίστοιχους με αυτούς του Ιδρύματος.