Skip to main content

HELMEPA: Ενδυναμώνει τους ναυτικούς με δεξιότητες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

HELMEPA

Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα προσφέρεται σε ναυτικούς όλων των εθνικοτήτων και στελέχη γραφείων, προσφέροντας μια επιμορφωτική ολιστική πρόταση 38 σεμιναρίων

Ειδικά σχεδιασμένο βάσει των εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων της ναυτιλιακής κοινότητας, όπως αυτές προέκυψαν από στοχευμένη έρευνα σε 52 ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται στόλο 1.100+ πλοίων και 11 νηογνώμονες, P&I Clubs και εταιρείας του κλάδου είναι το νέο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της HELMEPA. Βασικοί θεματικοί άξονες είναι η ασφάλεια και η ευημερία των ναυτικών, η ενίσχυση τεχνικών γνώσεων σε θέματα πρόληψης ρύπανσης, αυστηρής τήρησης των διαδικασιών ασφάλειας για την αποφυγή επαναλαμβανόμενων ατυχημάτων στο πλοίο, η κυβερνοασφάλεια, καθώς και η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills). Υπόψη λήφθηκαν και οι επερχόμενες νομοθετικές και τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και οι ελλείψεις σε θέματα πρόληψης ρύπανσης και ασφάλειας, σύμφωνα με τις επιθεωρήσεις Port State Control.

Η ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων όπως ηγεσία (leadership), ανθεκτικότητα (resilience) και διαχείριση άγχους (stress management), η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, η καλλιέργεια πνεύματος ασφάλειας μέσω του διαμοιρασμού διδαγμάτων (‘lessons learned’) από πραγματικά περιστατικά, η σωστή προετοιμασία για επιθεωρήσεις Port State Control και η ενσωμάτωση των δεικτών ESG στη στρατηγική των εταιρειών, είναι οι θεματικές που ιεραρχούνται ως προτεραιότητες από τη ναυτιλιακή κοινότητα και οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο πλέον πολυθεματικό και συμμετοχικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα (2023-2024) που έχει παρουσιάσει η HELMEPA.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε ναυτικούς όλων των εθνικοτήτων και στελέχη γραφείων, προσφέροντας μια επιμορφωτική ολιστική πρόταση 38 σεμιναρίων, συνολικής διάρκειας 275 ωρών, δομημένα σε 28 θεματικούς άξονες. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή 50 και πλέον εισηγητών, από εταιρείες-μέλη της HELMEPA, και συνεπικουρείται από την Επιμορφωτική Επιτροπή της HELMEPA, με διευρυμένη πλέον σύνθεση, προάγοντας τον εθελοντικό διαμοιρασμό γνώσης, καλών πρακτικών και lessons learned, στο πλαίσιο αυτής της πρότυπης εκπαιδευτικής, πολυσυμμετοχικής πλατφόρμας της HELMEPA, που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπροσωπώντας 316 εταιρείες και οργανισμούς από τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα, 2.270 πλοία και 14.000 ναυτικούς.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Επιμορφωτική Επιτροπή την Τρίτη 4 Απριλίου, στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εξέλιξης «ΑΘΗΝΑ», παρουσία της Προέδρου της HELMEPA Σεμίραμις Παληού, του οικοδεσπότη μας, Ανδρέα Μαρτίνου της εταιρείας-μέλους Minerva Dry Inc και του Διευθυντή του Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» Στέλιου Βολάκη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA κ.κ. Γιώργου Καλλιάνη και Ανδρέα Γιακουμέλου, και της Γενικής Διευθύντριας της HELMEPA Όλγας Σταυροπούλου. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τους κ.κ. Κώστα Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης και Ιάσονα Λαΐνο, Maritime Manager της HELMEPA.

Όπως ανάφερε η κ. Παληού «η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας έχει σίγουρα αναδείξει τεχνικά θέματα όπως την ενεργειακή απόδοση των πλοίων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, την ανάπτυξη νέων καυσίμων χαμηλού ή μηδενικού άνθρακα και τον αυτοματισμό στα πλοία. Έχει ωστόσο αναδείξει και την επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι ο άνθρωπος είναι και θα παραμείνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, και η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να επικαιροποιείται συνεχώς για να είναι εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του σύγχρονου πλοίου, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές και κανονιστικές εξελίξεις που συντελούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Τα μέλη της Επιτροπής ανέδειξαν την ανάγκη μηδενικής ανοχής σε ατυχήματα στο πλοίο, τη χρήση νέων τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της συνεργασίας με ναυτιλιακούς φορείς. Επίσης, παρουσιάστηκε η νέα ψηφιακή e-Learning πλατφόρμα της HELMEPA, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την SQLearn και προσφέρεται δωρεάν στα μέλη και ανακοινώθηκε η έναρξη της HELMEPA ACADEMY, η οποία περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια εστιασμένα σε θέματα ανθρώπινου παράγοντα και «ήπιων» δεξιοτήτων (soft skills), βιώσιμης ανάπτυξης, ESG και προσέλκυση νέων στη ναυτιλία και τη γαλάζια οικονομία.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας για την εθελοντική τους συνεισφορά στο έργο της HELMEPA στον Επίτιμο Πρόεδρο της Επιτροπής καπτ. Γιάννη Δρακογιαννόπουλο της εταιρείας-μέλους Costamare Shipping και τον καπτ. Μιχάλη Φραγκιά, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εξέλιξης «ΑΘΗΝΑ».

HELMEPA

Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο Καπτ. Νίκος Πολυμέρης, της εταιρείας-μέλους Danaos Shipping.

Aegean Shipping Management S.A.
Δημήτριος Σταμούδης
Aeolos Management S.A.
Καπτ. Στυλιανός Μακρής
Environmental Protection Engineering SA
Ειρήνη Μαριάκη
Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.
Ανδρέας Τογαντζής
Andriaki Shipping Co Ltd
Παναγιώτα Χρυσάνθη
Antipollution
Δημήτρης  Μπάκουλης
Arcadia Shipmanagement Co Ltd
Απόστολος Σκεμπές
Ariston Navigation Corp.
Χρήστος Γεωργουσόπουλος
Atlantic Bulk Carriers Management Ltd.
Καπτ. Παναγιώτης Καρούτσος
Axis Bulk Carriers Inc
Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος
Bureau Veritas Hellas MAE
Βασίλειος Δημουλάς
Chandris (Hellas) Inc.
Ευάγγελος Παντελέλης
Costamare Shipping Company S.A.
Καπτ. Γιάννης Δρακογιαννόπουλος
Danaos Shipping Co
Καπτ. Νικόλαος Πολυμέρης
Diana Shipping Services S.A.
Ανδρέας Μηναΐδης
Diana Shipping Services S.A.
Γεώργιος Τσουκάτος
DNV Hellas
Δρ. Μαρίνα Παπαϊωάννου
Eastern Mediterranean Maritime Limited
Θωμάς Παπαθανασίου
Enesel S.A.
Ευδοξία Κυδωνάκη
Euronav Ship Management Hellas
Κωνσταντίνος Κάιλας
Euronav Ship Management Hellas
Παντελής Πατσουλής
Gaslog Lng Services Ltd
Κωνσταντίνος Σκουτέρης
Hellenic Hull Management (HMA) Limited
Ηλίας Τσακίρης
Kyklades Maritime Corporation
Παναγιώτης Κουρκουμέλης
Lloyd’s Register
Μαρία Καραχάλιου
Lloyd’s Register
Δημήτριος Σιμάκης
Minerva Dry
Κωνσταντίνος Μπάτσης
Neda Maritime Agency Co. Ltd
Λυδία Μασώνου
Olympic Shipping & Management
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
RINA
Κατερίνα Πάλλα
Roxana Shipping S.A.
Παναγιώτης Κουτρής
Royal Caribbean
Καπτ. Νικόλαος Παγώνης
Starbulk S.A.
Παντελής Ουζούνογλου
Sun Enterprises Ltd
Χάρης Κανελλόπουλος
Thenamaris (Ships Management) Inc.
Καπτ. Νικόλαος Κιρκιλής
Thenamaris (Ships Management) Inc.
Γιάννος Κουδούνας
Thenamaris Conbulk Inc
Καπτ. Χρήστος Ανθουλάκης
Thenamaris LNG Inc
Σοφία Παπαδοπούλου
Tindall Riley & Co Limited (Greek Branch) Britannia
Κωνσταντίνος Σαμαρείτης
Tsakos Shipping & Trading S.A.
Βασίλης Παπαγεωργίου
Tsakos Shipping & Trading S.A.
Βενετία Καλλιπολίτου
UK P&I Club
Aλεξάνδρα Kουβαδέλλη
UK P&I Club
Κωνσταντίνος Καραβασίλης
University of Piraeus
Δρ. Στέφανος Χατζηνικολάου
Vships Greece Ltd.
Καπτ. Αναστάσιος Θειόπουλος
World Maritime University (WMU)
Δρ. Ασπασία Πάστρα
HELMEPA Member
Καπτ. Μιχαήλ Φραγκιάς