Skip to main content

Mega deal του Πήτερ Λιβανού με τον κινεζικό οίκο leasing CDB

Οι δύο εταιρείες ενέκριναν την πώληση και επαναμίσθωση των GasLog Sydney και GasLog Saratoga.

Μία μεγάλη συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης δύο πλοίων μεταφοράς LNG έκλεισε ο όμιλος GasLog, συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού, με την κινεζική China Development Bank Financial Leasing (CDB FL), τον βραχίονα leasing της China Development Bank.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η CDB FL στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, θα αγοράσει τα δύο LNG carriers, έναντι 284 εκατ. δολαρίων (144 εκατ. δολ. + 140 εκατ. δολ.), με ίδια κεφάλαια και τη χρήση τραπεζικών δανείων.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η εταιρεία θα επαναναυλώσει τα δύο βαπόρια στον όμιλο GasLog με σταθερό μίσθωμα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των δύο πλοίων και τη διάρκεια της ναύλωσης έδωσαν GasLog και GasLog Partners, με σχετική δήλωση που κατατέθηκε στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Ειδικότερα, τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών ενέκριναν την πώληση και επαναμίσθωση για μία περίοδο πέντε ετών των GasLog Sydney (χωρητικότητας 155.000 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2013) και GasLog Saratoga (χωρητικότητας 155.000 κυβικών μέτρων και κατασκευής 2014).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική δήλωση, δεν υπάρχει option ή υποχρέωση αγοράς των πλοίων στο τέλος των ναυλώσεων, αλλά η συμφωνία προβλέπει ένα μηχανισμό διαμοιρασμού κερδών.

Συνολικά GasLog και GasLog Partners διαχειρίζονται 39 LNG carriers, συμπεριλαμβανομένων των υπό ναυπήγηση μονάδων.

Deals με Έλληνες

Αυτή δεν είναι η πρώτη συμφωνία της CDB FL με την GasLog, ενώ έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της κι άλλα μεγάλα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας.

Ειδικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε γνωστοποιήσει ότι θα αγοράσει τρία νεότευκτα LNG carriers, χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων έκαστο, έναντι 596,52 εκατ. δολαρίων από την Dynagas του Γιώργου Προκοπίου.

Αργότερα, αυτά τα πλοία επαναναυλώθηκαν στην ελληνική ναυτιλιακή για μία περίοδο 10 ετών, έναντι 813 εκατ. δολαρίων.