Skip to main content

Η συνεργασία της Oriani Hellas και της Scrufy φέρνει το πρώτο αυτόνομο ρομπότ Grooming Hull

Το πρώτο ελληνικής κατασκευής

Μια καινοτόμο λύση στον κλάδο της ναυτιλίας για το πρόβλημα της συσσώρευσης θαλάσσιων μικροοργανισμών στο κύτος του πλοίου (Biofouling), φέρνει η συνεργασία της Oriani Hellas και της Scrufy.

Πρόκειται για το πρώτο αυτόνομο ρομπότ Grooming Hull που είναι ελληνικής κατασκευής.

Το Biofouling, δηλαδή η συσσώρευση φυκιών, φυτών και γενικότερα θαλάσσιων μικροοργανισμών στο κύτος ενός πλοίου, είναι ένα διαρκές πρόβλημα για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Το φαινόμενο προκαλεί πολλαπλές δομικές και λειτουργικές δυσχέρειες, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης τριβής, της αυξημένης κατανάλωσης καυσίμων και των αυξημένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης επιβλαβών οργανισμών που μπορούν να επηρεάσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα στις ναυτιλιακές εταιρείες λόγω μη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς, σημειώνουν οι δύο εταιρείες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της πρόσθετης αντίστασης που προκαλείται από τη συσσώρευση μικροοργανισμών, η κατανάλωση καυσίμων ενός πλοίου μπορεί να αυξηθεί έως και 40%.

Οι παραδοσιακές λύσεις για τον καθαρισμό του κύτους, όπως ο καθαρισμός σε πλωτές αποβάθρες ή η πρόσληψη εξειδικευμένων δυτών για τον καθαρισμό της σκληρής οργανικής ύλης στην επιφάνεια του κύτους, δεν είναι μόνο δαπανηρές και συχνά επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή, αλλά ενέχουν και περιβαλλοντικό κίνδυνο, καθώς τα απόβλητα πρέπει να συλλέγονται.

Το υποβρύχιο ρομπότ

Η Oriani Hellas συνεργάστηκε με την Scrufy – μια εξαιρετικά καινοτόμο ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που παρέχει προσαρμοσμένες λύσεις αυτοματισμού σε πολλαπλούς κλάδους και λύσεις λογισμικού για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η Scrufy δημιούργησε το πρώτο ελληνικό αυτόνομο ρομπότ grooming hull – BlueBOT.

Το BlueBOT έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τη ναυτιλία στην μείωση αποτυπώματος άνθρακα μέσω της αποτροπής συσσώρευσης μικροοργανισμών στην κάτω επιφάνεια του πλοίου. Το αυτόνομο ρομπότ προσκολλάται στο κύτος ενός πλοίου με μαγνητικό τρόπο και καθαρίζει  τον όγκο μικροοργανισμών πριν αρχίσει να επιβαρύνει την λειτουργία του πλοίου. Εκτός από τις δυνατότητες καθαρισμού, το BlueBOT συλλέγει επίσης δεδομένα και παράγει αναφορές σχετικά με την κατάσταση του κύτους και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας καθαρισμού. Αυτό επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να παραμένουν ενήμερες για τυχόν προβλήματα βιολογικής ρύπανσης και να λαμβάνουν αποφάσεις για τη διατήρηση της απόδοσης και της αποδοτικότητας των πλοίων τους.

Αυτή η καινοτόμος λύση, επισημαίνουν οι δύο εταιρείες, “όχι μόνο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της διαδικασίας καθαρισμού του κύτους αλλά θα συμβάλει και στον στόχο της ναυτιλίας για την  μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της, μειώνοντας την τριβή και εξοικονομώντας τεράστιες ποσότητες καυσίμων”.

«Η Oriani είναι περήφανη για τον εντοπισμό και την αντιπροσώπευση των πιο καινοτόμων ψηφιακών λύσεων στη ναυτιλία, λύσεις που προσφέρουν πραγματική αξία στις ναυτιλιακές εταιρείες στο δρόμο τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το BlueBOT και η τεχνολογία αιχμής που περιέχει αντιπροσωπεύουν όχι μόνο τις τεράστιες δυνατότητες στη ρομποτική, αλλά και πώς αυτές οι δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν και να εφαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο για την επίτευξη ουσιαστικής αλλαγής». πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Βανδώρος, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Oriani Hellas.

«Η συνεργασία μας με την Oriani σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου εμπορικού κεφαλαίου για τη Scrufy και το επαναστατικό προϊόν μας, BlueBOT. Δεδομένης της σημαντικής ευκαιρίας για τη μείωση OPEX που παρέχει η λύση μας, πιστεύουμε ότι το BlueBOT θα είναι σύντομα η προτιμώμενη επιλογή της ναυτιλίας για biofouling management και reporting», σχολίασε ο κ. Νίκος Αράπκουλες, Διευθύνων Σύμβουλος της Scrufy PC.