Skip to main content

Λιμενικό: Ανέλαβε και επίσημα αρχηγός ο Γεώργιος Αλεξανδράκης

Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ΥΝΑΝΠ η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του νέου αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναυάρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Μετά τη δοξολογία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Πειραιά, Σεραφείμ, ο απερχόμενος επίτιμος σρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, ναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, παρέδωσε την αρχηγία στον νέο αρχηγό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη.

«Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται στο ασταθές και επικίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια περιβάλλον, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Ευχή και ελπίδα όλων μας, είναι να επικρατήσει η λογική. Να κερδίσει η διπλωματία. Να επανέλθει η ειρήνη» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, το Λιμενικό Σώμα διασφαλίζει τη νομιμότητα και καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη στη θάλασσα, εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, εκπροσωπεί τη ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρουμ, με στελέχη έμπειρα και ικανά στο χειρισμό των σύνθετων ναυτιλιακών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ σώζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως τα στελέχη του Σώματος με την άρτια εκπαίδευση, την πολύ μεγάλη εμπειρία και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο επιχειρούν καθημερινά σε όλο το φάσμα του εύρους των αρμοδιοτήτων τους.

Όπως ανέφερε, το 2021 οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος διέσωσαν 30.000 συνανθρώπους μας, ενώ οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 85%, σε σχέση με το 2019. 

Ο υπουργός ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο επίτιμο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε, σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο, ενώ ευχήθηκε στο νέο αρχηγό, αντιναύαρχο, Γεώργιο Αλεξανδράκη, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.

Ο νέος αρχηγός

«Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν υπήρξα ποτέ θιασώτης των λόγων, αλλά υπέρμαχος της πράξης, της ευθύνης και του αποτελέσματος. Η προσωπική μου θεώρηση είναι ότι τα λόγια ακολουθούν τις δράσεις, τις αναδεικνύουν στο βαθμό και το μέτρο που είναι αναγκαίο για το Σώμα και την κοινωνία και λειτουργούν ως μηχανισμός καταγραφής έργου και όχι άσκοπης και πομπώδους ενδεχομένως προβολής» τόνισε στην ομιλία του ο νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

Είπε επίσης ότι «το Λιμενικό Σώμα του μέλλοντος που τιμά το παρελθόν του απαιτεί σαφείς στρατηγικούς στόχους και καθαρό σχέδιο υλοποίησης». Ανέφερε ότι είναι διαρκής η παρακολούθηση και η στοχευμένη αναβάθμιση της εκπαίδευσης με συστηματοποιημένη ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών και η αναμόρφωσή της με κριτήρια και ορίζοντα ικανό να εξασφαλίσουν σε κάθε χρόνο την ανταπόκριση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στις απαιτήσεις της σύνθετης αποστολής τους. Προσέθεσε επίσης ότι απαιτείται η συνέχιση και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και η διαμόρφωσή του κατά τρόπο που θα εγγυάται δικαιοσύνη, διαφάνεια, λειτουργικότητα και ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Κατέληξε δε λέγοντας ότι μέγιστη ευθύνη είναι η συστηματική προώθηση του υφιστάμενου, μοναδικού στα χρονικά, εξοπλιστικού προγράμματος του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η διεκδίκηση και εκμετάλλευση κάθε δυνατού χρηματοδοτικού εργαλείου, στοιχεία απαραίτητα για την εξασφάλιση της αναγκαίας αποτελεσματικότητας και της ανταπόκρισης στις ιδιαίτερα αυξημένες και εξειδικευμένες απαιτήσεις των σύγχρονων επιχειρησιακών, ναυτιλιακών και κοινωνικών συνθηκών. 

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ανώτατοι και ανώτεροι Ααιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, βουλευτές, επίτιμοι αρχηγοί και υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος.

Επίσης παρέστησαν, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπος της αντιπεριφέρειας Πειραιώς, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες των Εφοπλιστικών Ενώσεων και των Ναυτεργατικών Σωματείων, ναυτιλιακοί φορείς, δικαστικοί φορείς και εκπρόσωποι κρητικών σωματείων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού Ύμνου.