Skip to main content

Αισιόδοξες προβλέψεις για το yachting το 2022 – «Αγκάθι» οι μεταλλάξεις

Του Γιώργου Γεωργίου
[email protected]

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την πορεία της αγοράς των σκαφών αναψυχής το 2022, με την επιφύλαξη πάντα των μεταλλάξεων της πανδημίας και ενδεχόμενων νέων μέτρων.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), Πάρις Λουτριώτης, στο πλαίσιο χθεσινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για το 3ο Athens Yachting Festival, το οποίο θα διεξαχθεί το διάστημα 7-10 Απριλίου 2022.

«Ελπίζουμε ότι η Όμικρον δε θα μας φέρει προβλήματα» τόνισε ο κ. Λουτριώτης. Επαΐοντες του κλάδου του yachting λένε στη «Ν» ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν «παγώσει» διαδικασίες κρατήσεων και άλλες συζητήσεις με τουριστικούς πράκτορες, καθώς πληθαίνουν τα περιοριστικά μέτρα σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΙΤΕΣΑΠ, το τρέχον έτος καλύφθηκε το 50-55% της κίνησης του 2019, κι ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα στο μέτωπο της πανδημίας, το 2022 εκτιμάται ότι η κίνηση θα φτάσει στο 65-70% του 2019.

Παράλληλα, ο κ. Λουτριώτης σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός για το ελληνικό yachting είναι ιδιαιτέρως υψηλός και η χώρα μας δεν αξιοποιεί πάνω από το ¼ των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος.

Μεγάλο «αγκάθι» είναι το θέμα των υποδομών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν χωροθετηθεί 168 τουριστικοί λιμένες, οι οποίοι με βάση τον σχεδιασμό περιλαμβάνουν 25.712 θέσεις ελλιμενισμού. Ωστόσο, από αυτούς μόνο οι 37 λειτουργούν, διαθέτοντας στην πράξη 8.499 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη.

Αναφορικά με το φεστιβάλ, ο κ. Λουτριώτης ανέφερε ότι θα δοθεί το έναυσμα για την τουριστική σεζόν του 2022. «Στόχος είναι να προβληθεί η δραστηριότητα του yachting στην ελληνική και τη διεθνή αγορά και γενικότερα να γίνει μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» υπογράμμισε.