Skip to main content

Γερμανία: Τα πολιτικά άκρα ενισχύονται – Η ηγεσία της Μέρκελ απειλείται

Οι ισορροπίες στην κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ φαίνονται όλο και πιο εύθραστες, έπειτα από μία ακόμη αξιοσημείωτη πολιτική ήττα το Σαββατοκύριακο κι ενόσω οι εντάσεις με τον κυβερνητικό εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) κλιμακώνονται.

Το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) βρέθηκε στην τρίτη θέση στις περιφερειακές εκλογές την Κυριακή, πίσω από το αριστερό κόμμα Linke, αλλά και από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Θουριγγία, στην ανατολική Γερμανία, έρχεται έπειτα από παρόμοιες απώλειες για το CDU σε άλλα κρατίδια, αναφέρει το CNBC. Το κόμμα της Μέρκελ είδε τα ποσοστά του να πέφτουν στα ανατολικά κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου, όπως και το SPD.

Το AfD παραμένει μια πραγματική και αυξανόμενη απειλή. Το κόμμα που πρωτοστάτησε εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης της Γερμανίας έχει εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για κυβερνητικές πολιτικές που κυμαίνονται από τη μετανάστευση έως την οικονομία.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνών συνασπισμός, στον οποίο περιλαμβάνεται επίσης το αδελφό κόμμα CDU, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU),  φαίνεται πιο ευάλωτος σε εθνικό επίπεδο δεδομένης της έντασης λόγω των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής της κυβέρνησης.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με την Deutche Welle, οι εκλογές στη Θουριγγία επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την τάση συρρίκνωσης της πολιτικής δύναμης του κόμματος. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν σε ποιο βαθμό το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την εκλογή μιας νέας ηγεσίας του κόμματος αλλά και τη συζήτηση για την παραμονή του SPD στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. 

naftemporiki.gr