Skip to main content

Ρωσία και Εσθονία αντάλλαξαν κατασκόπους

Σε ανταλλαγή κατασκόπων προχώρησαν Ρωσία και Εσθονία. Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB αποκάλυψε ότι αντάλλαξε έναν Εσθονό πράκτορα, τον Έστον Κόχβερ που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία, με έναν Ρώσο κατάσκοπο που ήταν κρατούμενος στην Εσθονία.

Ο Κόχβερ, που καταδικάστηκε τον Αύγουστο σε κάθειρξη 15 ετών, ανταλλάχθηκε με τον Αλεξέι Ντρέσεν, έναν πρώην αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας ο οποίος εξέτιε ποινή 16 ετών για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας, ανέφερε η FSB.

Η ανταλλαγή έγινε στη μέση μιας γέφυρας, στον ποταμό Πιούσα, στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο δικηγόρος Μαρκ Φέιγκιν που εκπροσώπησε τον Κόχβερ στη δίκη του διευκρίνισε ότι η ανταλλαγή οργανώθηκε «σε πολιτικό επίπεδο» και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στιγμή για να βελτιωθεί η εικόνα της Ρωσίας στο εξωτερικό, λίγο πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνήσει ομιλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τη Δευτέρα. 

Ο Κόχβερ, που σύμφωνα με την Εσθονία απήχθη ενώ βρισκόταν στο έδαφός της, κρίθηκε ένοχος για «κατασκοπεία, παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη διέλευση των ρωσικών συνόρων». Ο Ντρέσεν και η σύζυγός του, Βικτόρια, είχαν κριθεί ένοχοι το 2012 για παράδοση απόρρητων πληροφοριών στη Μόσχα τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Εσθονίας, το 1991.