Skip to main content

Το Χονγκ Κονγκ διαδηλώνει με βία, η Κίνα γιορτάζει

Η βία επέστρεψε σήμερα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, όπως ήταν αναμενόμενο παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις βγήκαν γρήγορα εκτός ελέγχου, με τους διαδηλωτές να πετούν βόμβες μολότοφ και τις αρχές να απαντούν με δακρυγόνα και αντλίες νερού, σε μία ευθεία πρόκληση προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ανήμερα των μεγαλόπρεπων εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Στο αποκορύφωμα των σημερινών διαδηλώσεων, που φέρονται ίσως οι πιο βίαιες των τελευταίων μηνών, ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκσε στο στήθος με πραγματική σφαίρα, αναφέρει η «South China Morning Press», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Στο άκουσμα της είδησης, η οποία κυκλοφόρησε αμέσως μέσω των κινητών τηλεφώνων, το πλήθος πάγωσε. Νωρίτερα, οι αρχές έριχναν προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Εκπρόσωποι του νοσοκομείου επιβεβαίωσαν αργότερα ότι μέχρι στιγμής έχουν διακομιστεί 15 άνθρωποι, εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες, οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τις αρχές έχουν βυθίσει την πρώην βρετανική αποικία στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες και αποτελούν μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις για τον Σι από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Οι διαδηλωτές είχαν δεσμευτεί ότι θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της επετείου, την οποία το Πεκίνο χρησιμοποίησε για να επιδείξει διεθνώς την οικονομική και στρατιωτική πρόοδο της χώρας, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους για περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες.

Ενόσω η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση ήταν ακόμη σε εξελίξη, ο ηγέτης του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ Τζόσουα Ουόνγκ καλούσε μέσω Twitter τους πολίτες να «καταπολεμήσουν τον αυταρχισμό».  «Δεν γιορτάζουμε, μόνο διαδηλώνουμε», έγραψε ο Τζόσουα Ουόνγκ.

naftemporiki.gr