Skip to main content

Έτοιμο το Βερολίνο να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Συρίας

Έτοιμη αναλάβει ευθύνες στην ανοικοδόμηση της Συρίας εφόσον υπάρξει «πολιτική επίλυση», δήλωσε η Γερμανία διά του υπουργού Εξωτερικών. Ο Χάικο Μάας έχει σήμερα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο Βερολίνο, κατά την οποία ο Γερμανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι μία ολική στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική καταστροφή.

«Γνωρίζουμε όλοι τι είναι αυτό που διακυβεύεται. Στόχος είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα, δηλαδή μία νέα ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Μάας λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Λαβρόφ.    

Από το Twitter νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Συρίας.  

«Είναι προς το συμφέρον μας η Συρία να γίνει μια σταθερή χώρα. Γι’ αυτό οφείλουμε να την ανοικοδομήσουμε. Έχουμε έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε ως προς αυτό», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις αυτές απηχούν το αίτημα που διατύπωσε στα τέλη Αυγούστου, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Βερολίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει οικονομικά στην ανοικοδόμηση της Συρίας έτσι ώστε εκατομμύρια πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Η Γερμανία έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες από το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης που κλόνισε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξασθένισε πολιτικά την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

«Θα είναι ενδεχομένως ένα τεράστιο βάρος για την Ευρώπη», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος. «Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν στις εστίες τους», δηλαδή, όπως είπε, να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες όπως η παροχή νερού και οι ιατρικές υποδομές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, DPA