Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Αποφασισμένη να επιβάλει στο εξής «αυστηρά» τον νόμο η Κάρι Λαμ

Αποφασισμένη να επιβάλει «αυστηρά» τον νόμο, προκειμένου να τερματίσει τις βίαιες διαδηλώσεις δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι αποσύρει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί έκδοσης των υπόπτων στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, η Κάρι Λαμ δήλωσε ότι ο σκοπός της απόφασης της να αποσύρει επισήμως το νομοσχέδιο ήταν «να σταματήσει η βία και το χάος». Η επικεφαλής της κυβέρνησης μάλιστα, σημειώνει η Guardian, χρησιμοποιήσε μία φράση (zhibao zhiluan) που χρησιμοποιούν συχνά Κινεζοι αξιωματούχοι όταν καταδικάζουν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

«Για να βγούμε από το αδιέξοδο, το πιο σημαντικό τώρα είναι να σταματήσουμε τη βία και να επιβάλουμε αυστηρά τη νομοθεσία», τόνισε η Λαμ για να προσθέσει πως «αν συνεχίσει η βία κάθε μέρα, θα επηρεάσει τη λειτουργία της πόλης και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων».

Πολλοί στο Χονγκ Κονγκ ωστόσο, πολίτες, αλλά και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, εξοργισμένοι από αυτό που χαρακτηρίζουν υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία τους τελευταίους τρεις μήνες, επιμένουν ότι αυτό που προέχει είναι η κυβέρνηση να διερευνήσει τις παραβιάσεις της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η αστυνομία χρησιμοποίησε ολοένα και περισσότερο αντλίες νερού, δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ, για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους έχουν επιτεθεί με μολότοφ στην αστυνομία και έχουν διαπράξει βαδναλισμούς.  

Το Χονγκ Κονγκ βιώνει εδώ και τρεις μήνες τη σοβαρότερη πολιτική κρίση μετά την επανένωση με την Κίνα, το 1997.

naftemporiki.gr