Skip to main content

Η προεδρία της ΕΕ και ο φόβος για «ορμπανοποίηση» της Σλοβενίας

Η Σλοβενία ανέλαβε χθες την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, εστιάζοντας στην ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της ΕΕ μετά την υγειονομική κρίση.

Η χώρα βρέθηκε, ωστόσο, στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κριτικής με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επικρίνει την προσέγγιση της κυβέρνησης της Σλοβενίας  αναφορικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη.

Και κάπως έτσι, ταραχωδώς, πέρασε η προεδρία της ΕΕ στη Σλοβενία.

Τι φοβάται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στη συνέντευξη τύπου για την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Σλοβενία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη για ελεύθερα και ανεξαρτησία στα μέσα ενημέρωσης ως «την ουσία της δημοκρατίας» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα  να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση ενός πρακτορείου ειδήσεων που ανήκει στο δημόσιο.

Συνεχίζοντας τον προέτρεψε να ορίσει τους εκπροσώπους της χώρας του στη νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και επέμεινε ότι οι δικαστές έχουν δικαίωμα στις προσωπικές πολιτικές τους απόψεις.

Όσοι ασκούν κριτική σε βάρος της Σλοβενίας ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τους δημοκρατικούς κανόνες της χώρας και το κράτος δικαίου, με τη μέγιστη φοβία να εστιάζει στο ενδεχόμενο ο Γιάνσα να ακολουθήσει παρόμοιο μονοπάτι με εκείνο του Βίκτορ Όρμπαν, του αντιφιλελεύθερου πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Γιάνσα δίπλα στην πρόεδρο της Κομισιόν υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και επέμεινε ότι υποστηρίζει ις αρχές της ΕΕ για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τις «πολιτιστικές διαφορές» μεταξύ των μελών της. «Το κράτος δικαίου είναι το βασικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού», είπε.

Η συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα ήρθε μετά από μια δύσκολη συνάντηση μεταξύ της πρωθυπουργού της Σλοβενίας και των επιτρόπων της ΕΕ που επισκέφτηκαν τη χώρα.

Η συνάντηση με την Κομισιόν και οι φωτογραφίες των δικαστικών που ενόχλησαν

Όπως αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν το θέμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιάνσα παρουσίασε μια φωτογραφία δύο Σλοβένων δικαστών να απεικονίζονται με αριστερίζοντες πολιτικούς, υποδηλώνοντας ότι το δικαστικό σώμα της χώρας του ήταν πολιτικά προκατειλημμένο.

Στη συνέχεια ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς αρνήθηκε  να ποζάρει σε ομαδική φωτογραφία. «Απλώς δεν θα μπορούσα να είμαι στην ίδια εξέδρα με τον πρωθυπουργό Γιάνσα», δήλωσε.

Αυτό που επρόκειτο να είναι μια συνάντηση για να συζητηθεί η ατζέντα της Σλοβενίας για την ΕΕ, μετατράπηκε σε μια έντονη συνάντηση κατά την οποία ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η χώρα του, κάτι που υπογραμμίζει τις τεταμένες σχέσεις του με τις Βρυξέλλες.

Ο Φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε δεν αναφέρθηκε στη φωτογραφία αλλά είπε ότι οι δικαστές έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη πολιτικών κομμάτων, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι γεγονός σε κάθε δημοκρατία».

Τον Μάρτιο, η Ένωση Κρατικών Εισαγγελέων της Σλοβενίας διαμαρτυρήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης για αυτό που ονόμασε «πολλές απαράδεκτες πιέσεις» στη δικαιοσύνη της χώρας. Σημείωσε επίσης την καθυστέρηση της Σλοβενίας στο διορισμό δύο εκπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία ιδρύθηκε για να ερευνήσει την κατάχρηση κοινοτικών πόρων.

Ο Γιάνσα χρησιμοποιεί συχνά το Twitter για να επιτεθεί σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφους. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο μήνα εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον Όρμπαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με ένα ουγγρικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση περιεχομένου που απεικονίζει ή προωθεί άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στα σχολεία και τα μέσα ενημέρωσης.

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Η συνάντηση της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε καθώς η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Σλοβενίας που προσφέρει 1,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 705 εκατ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο Γιάνσα επαίνεσε την πρόεδρο της Κομισιόν στη συνέντευξη τύπου για τον χειρισμό της πανδημίας από τις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι πιστεύει στις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να ενεργήσει ως «έντιμος μεσίτης», αλλά επίσης δεν ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η ένωση θα είναι ένα χωνευτήρι όπου «όλοι πιστεύουμε ότι το ίδιο».

Όπως είπε, κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τη χώρα του για παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας. Παράλληλα υπερασπίστηκε τον χειρισμό της EPPO από τη χώρα του. Ενώ άλλα κράτη μέλη, όπως η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, δεν είχαν καν προσχωρήσει στο σώμα, η Σλοβενία ​​δεν είχε καμία πρόθεση να αποσυρθεί, είπε και υπεράσπισε στη συνέχεια την απόφαση της κυβέρνησής του φέτος να αναστείλει τη χρηματοδότηση για το πρακτορείο τύπου STA της Σλοβενίας, υποδηλώνοντας ότι τα χρήματα είχαν καθυστερήσει λόγω των γραφειοκρατικών θεμάτων και θα μπορούσε να βρεθεί λύση.

naftemporiki.gr