Skip to main content

Πώς εξαπλώνονται οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Έπσταϊν

Λίγες μόλις ώρες αφότου ο χρηματιστής Τζέφρι Έπσταϊν βρέθηκε νεκρός στο κελί του, θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να εξαπλώνονται ταχύτατα στο Διαδίκτυο. Σε αυτό βοήθησε ακόμη και ο… πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να στραφεί κατά του Μπιλ Κλίντον και ενώ είναι γνωστός πως και ο ίδιος συνδεόταν με τον καταδικασμένο για παιδεραστία χρηματιστή. 

0 66χρονος, που αντιμετώπιζε νέες κατηγορίες για σωματεμπορία και βιασμό ανηλίκων, είχε στον κύκλο γνωριμιών του ισχυρότατους επιχειρηματίες και πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο Τραμπ, ο Κλίντον, αλλά και ο πρίγκιπας Άντριου της Αγγλίας. Όλοι βεβαίως αρνούνται ότι γνώριζαν το οτιδήποτε για τα εγκλήματά του, αλλά υπήρχαν προσδοκίες ότι στη δίκη του θα έρθουν στο φως στοιχεία για ηχηρά ονόματα. 

Το στοιχείο αυτό είναι που τροφοδότησε τις θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατό του. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για «προφανή αυτοκτονία», αλλά πολλοί αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Το FBI και η εισαγγελία έχουν ανοίξει έρευνα για τις συνθήκες, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι ξέρουν ήδη τον ένοχο. 

Το #EpsteinMurder έγινε πολύ γρήγορα trend στο Twitter παγκοσμίως. Πέρα από όσους διακίνησαν τις πληροφορίες για δολοφονία με την πεποίθηση ότι ισχύουν, εκατοντάδες ήταν τα αστεία και τα memes, που άφηναν υπόνοιες για σκηνοθετημένη αυτοκτονία ή εκτέλεση. Το Facebook, το Twitter και το YouTube γέμισαν με πληθώρα σεναρίων για το τι πραγματικά συνέβη στον χρηματιστή. 

Και οι θεωρίες αυτές δεν διακινήθηκαν από μία περιθωριακή μειοψηφία, τρολς ή χάκερς. Πολιτικοί και γνωστοί δημοσιογράφοι είχαν τη δική τους συμβολή στην εξάπλωσή τους. Ο παρουσιαστής του MSNBC, Joe Scarborough, έγραψε στο Twitter. «Ένας τύπος που είχε πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να καταστρέψουν πλούσιους και ισχυρούς κατέληξε νεκρός στο κελί της φυλακής του. Πόσο προβλέψιμα.. Ρωσικό». 

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, σχολίασε σε δημοσιογράφους ότι είναι «πολύ βολικό», που ο Έπσταϊν δεν μπορούσε πια να αποκαλύψει παρανομίες άλλων. «Αυτό που θέλουμε να μάθουμε, είναι τι γνώριζε. Πόσοι ακόμη εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι ήταν μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλεκόταν» τόνισε. 

Άλλοι εστίασαν στο πώς είναι δυνατόν να κατάφερε ο Έπσταϊν να αυτοκτονήσει, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε επιχειρήσει και πάλι την αυτοχειρία και είχε τεθεί υπό παρακολούθηση. «Τι σημαίνει η λέξη παρακολούθηση στη φράση υπό παρακολούθηση;» έγραψε στο Twitter o προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι. «Ποιος τον παρακολουθούσε;» συνέχισε. 

Με τα hashtags #ClintonBodyCount και #TrumpBodyCount να γίνονται επίσης trend, ο Τραμπ έκανε ένα βήμα παραπέρα. Έκανε retweet την ανάρτησητου κωμικού και υποστηρικτή του,Terrence Williams, η οποία ανέφερε ότι ο Έπσταϊν είχε πληροφορίες για τον Μπιλ Κλίντον και τώρα είναι νεκρός. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό περί πληροφοριών για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν απέτρεψε το να μοιραστούν την ανάρτηση περισσότεροι από 55.000 χρήστες. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC