Skip to main content

Τσεχία: Περιστατικό όμοιο με την υπόθεση Φλόιντ- Αστυνομικός γονατίζει στον λαιμό άνδρα και τον σκοτώνει

Σκηνικό που θυμίζει σε πολλά σημεία την υπόθεση Τζόρτζ Φλόιντ, κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο, ένα πολίτης στην Τσεχία. Το θύμα, ένας 46χρονος Ρομά, δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια σύλληψης από αστυνομικούς.  

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου, δείχνει τρεις αστυνομικούς, στη βόρεια πόλη Τέλπιτσε, να συλλαμβάνουν έναν άντρα και να τον ρίχνουν στο έδαφος. Ο ένας από τους αξιωματικούς κρατά τα πόδια του,  ο άλλος γονατίζει στον λαιμό του για πολύ ώρα και ο τρίτος τον ακινητοποιεί με χειροπέδες.

Στο βίντεο, ακούγονται φωνές ανθρώπων που είναι μπροστά στο σκηνικό, να λένε «Τον πνίγουν», ενώ το θύμα ουρλιάζει από τον πόνο.  «Αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας», ακούγεται να λέει ένας άντρας, υποστηρίζοντας φανερά τους αστυνομικούς, ενώ άλλος, φαίνεται να συμβουλεύει το θύμα λέγοντάς του «μείνε κάτω, μην προσπαθήσεις να σηκωθείς». 

Οι αστυνομικοί, οι όποιοι υποστήριξαν ότι ο άνδρας βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και μάλιστα υπερβολικής δόσης, φαίνεται να λένε στο θύμα επανειλημμένα να «μην αντιστέκεται», καθώς επιχειρεί ακόμη και να τους  δαγκώσει, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί.

Ο άτυχος άνδρας, κατέληξε λίγο αργότερα.  Ακτιβιστής και αρχηγός της οργάνωσης των Ρομά, Ζοζέφ Μικέρ, μιλώντας στον Guardian, είπε για τον άτυχο άντρα που κατέληξε εξαιτίας της βίας των αρχών, ότι ήταν περίπου 40 ετών, το όνομά του ήταν Στανισλάβ Τομά και πως εργαζόταν ως φρουρός σε σούπερ μάρκετ.

Όταν είδε άλλον άντρα να κάνει διάρρηξη αυτοκινήτου, παρενέβη. Οι αστυνομικοί πίστεψαν ότι αυτός ήταν ο δράστης και τον αντιμετώπισαν ως διαρρήκτη. Παράλληλα, η κοινότητα των Ρομά καταγγέλλει ρατσιστική βία απέναντι  της και ότι το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. 

Ωστόσο, η αστυνομικοί υποστήριξαν ότι ο συγκεκριμένος άνδρας δεν κατέληξε λόγω της πίεσης, αλλά λόγω της υπερβολικής δόσης  ναρκωτικών την οποία ο ίδιος είχε λάβει. 

Πηγές: Daily Mail, Guardian