Skip to main content

«Θετικό» το κλίμα των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ιράν: Συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες

Όσα δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών - Επαφές του Ομάν με αξιωματούχους των δύο χωρών

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου έμμεσων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο Ομάν, σε κλίμα που η Τεχεράνη χαρακτήρισε «πολύ θετικό». Την εξέλιξη ανακοίνωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, κάνοντας λόγο για «καλή αρχή» και για συμφωνία επί της αρχής να συνεχιστεί ο διάλογος.

«Ήταν ένα καλό ξεκίνημα για τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει συμφωνία για τη συνέχιση των συνομιλιών και ο συντονισμός για το πώς θα προχωρήσουμε θα αποφασιστεί στις πρωτεύουσές μας», δήλωσε ο Αραγτσί στην ιρανική κρατική τηλεόραση, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, που έληξαν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της πρώτης διαπραγματευτικής συνεδρίασης «ανταλλάξαμε τις ιδέες μας και μας παρουσίασαν τις απόψεις της άλλης πλευράς», ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή οι όροι της επόμενης φάσης. «Η διαδικασία θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις μας με τις πρωτεύουσές μας», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η Ουάσινγκτον να απόσχει από «απειλές και πιέσεις», ώστε οι συνομιλίες να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Ο Αμπάς Αραγτσί ξεκαθάρισε, τόσο στην κρατική τηλεόραση όσο και μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων IRNA, ότι από την πλευρά της Τεχεράνης οι συνομιλίες επικεντρώνονται «αποκλειστικά στο πυρηνικό θέμα». «Δεν συζητάμε κανένα άλλο θέμα με τους Αμερικανούς», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ιράν ότι κάθε διάλογος προϋποθέτει την απουσία απειλών.

Οι συνομιλίες διεξάγονται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, καθώς μεγάλη αμερικανική ναυτική δύναμη έχει αναπτυχθεί στον Περσικό Κόλπο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν. Οι απειλές αυτές ήρθαν στον απόηχο της αιματηρής καταστολής από τις ιρανικές αρχές των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στις αρχές Ιανουαρίου.

West Asia News Agency)Handout via REUTERS

Τι ζητούν οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της, επιδιώκει να τεθούν στο τραπέζι, πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα, ζητήματα όπως η υποστήριξη που παρέχει το Ιράν σε ένοπλες οργανώσεις εχθρικές προς το Ισραήλ, καθώς και το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.

Αντίθετα, η Τεχεράνη δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο το πυρηνικό ζήτημα, με βασικό στόχο την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν σοβαρά την ιρανική οικονομία.

Επαφές του Ομάν με αξιωματούχους

Από την πλευρά του, το Ομάν, το οποίο διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε χωριστές συναντήσεις το πρωί της Παρασκευής με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν «στην προετοιμασία των κατάλληλων συνθηκών για την επανέναρξη των διπλωματικών και τεχνικών διαπραγματεύσεων».

Iranian Foreign Ministry/WANA (West Asia News Agency)/ Handout via REUTERS

Το ακριβές εύρος των συνομιλιών στο Ομάν παραμένει μέχρι στιγμής ασαφές και δεν έχει επιβεβαιωθεί αν πραγματοποιήθηκαν απευθείας ή μέσω μεσολαβητών. Πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι, πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα, τέθηκαν εμμέσως ζητήματα όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, η περιφερειακή επιρροή του Ιράν μέσω οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ, αλλά και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προς το παρόν προχωρήσει σε επίσημη αντίδραση ή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συνομιλιών, ενώ αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες τους για εσωτερικές διαβουλεύσεις, με τον Ιρανό ΥΠΕΞ να τονίζει ότι «το τείχος της δυσπιστίας» θα πρέπει να ξεπεραστεί για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.