Η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης πρατηρίων βενζίνης Teboil, η οποία ανήκει στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ετοιμάζεται να κλείσει όλα τα πρατήριά της στη σκανδιναβική χώρα καθώς εξαντλούνται τα καύσιμα εν μέσω κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της μητρικής της εταιρείας.
Η Teboil είναι η πρώτη διεθνής επιχείρηση που ανήκει στη Lukoil και δηλώνει ότι θα κλείσει ως αποτέλεσμα των κυρώσεων. Αλλού, η Lukoil κήρυξε ανωτέρα βία στο πολύτιμο πετρελαιοπηγείο West Qurna 2, αφού το Ιράκ σταμάτησε όλες τις πληρωμές σε μετρητά και αργό πετρέλαιο, ενώ ένας εργολάβος που εργάζεται για τη Lukoil ακύρωσε σχέδια για γεωτρήσεις πετρελαίου στα ανοικτά της Ρουμανίας, και η Βουλγαρία ετοιμάστηκε να αναλάβει ένα διυλιστήριο Lukoil.
Η Teboil διαθέτει 430 πρατήρια βενζίνης στη Φινλανδία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ή περίπου το ένα πέμπτο των 2.250 πρατηρίων της σκανδιναβικής χώρας, σύμφωνα με έκθεση του 2024 από μια βιομηχανική ομάδα.
Σε διαδοχικές φάσεις το κλείσιμο των πρατηρίων
«Τα πρατήρια θα κλείνουν σε φάσεις μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα καυσίμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η φινλανδική Teboil, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.
Η διοίκηση της εταιρείας είχε προειδοποιήσει τη φινλανδική κυβέρνηση σε επιστολή της ότι οι ενεργειακές υποδομές της χώρας θα υπέστησαν «σοβαρές διαταραχές» εάν αναγκαζόταν να σταματήσει τις δραστηριότητές της, ανέφερε η φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat.
Τα πρατήρια καυσίμων της Teboil απασχολούσαν περίπου 1.200 άτομα και επιπλέον 180 άτομα απασχολούνταν στο εργοστάσιο λιπαντικών της Lukoil στη Χάμινα στη νότια Φινλανδία, το οποίο επίσης κινδύνευε να κλείσει, πρόσθεσε η εφημερίδα, επικαλούμενη την επιστολή.
«Η προμήθεια καυσίμων στη Φινλανδία δεν απειλείται, καθώς η Teboil δεν διυλίζει καύσιμα στη Φινλανδία, αλλά διανέμει κυρίως καύσιμα από ένα φινλανδικό διυλιστήριο που ανήκει στην Neste», δήλωσε σε email προς το Reuters το Υπουργείο Οικονομικών και Απασχόλησης της Φινλανδίας, προσθέτοντας ότι οι πελάτες μπορούν να στραφούν σε άλλους λιανοπωλητές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Lukoil τον περασμένο μήνα για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, διαταράσσοντας τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας.
Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Φινλανδίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τράπεζες και άλλα φινλανδικά ιδρύματα που υπόκεινται στους κανονισμούς της θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή στις συναλλαγές τους με την Lukoil και τις εταιρείες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα σε αυτήν.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την Παρασκευή άδεια σε πιθανούς αγοραστές να μιλήσουν με την Lukoil για την αγορά των μη ρωσικών περιουσιακών της στοιχείων και η Teboil είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι αναμένει από την Lukoil να πουλήσει την αλυσίδα.
Πηγή: Reuters
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












