Skip to main content

Β. Όρμπαν: Η Ρωσία δεν πρόκειται να «καταπιεί» τον δυτικό κόσμο

Φωτ. REUTERS/Johanna Geron

«Αν οι Ρώσοι ήταν αρκετά ισχυροί για να κατατροπώσουν τους Ουκρανούς με μια κίνηση, θα το είχαν ήδη κάνει»

Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ είναι αβάσιμοι, δήλωσε την Παρασκευή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Πρόσθεσε επίσης ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία -που διανύει τον τρίτο χρόνο  έδειξε τα όρια των δυνατοτήτων της Ρωσίας».

Η Ουγγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αρνείται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«”Τρελή αποστολή” η στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»

Η Βουδαπέστη επιδιώκει επίσης να εξαιρεθεί από το μακροπρόθεσμο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της να το αποκαλεί «τρελή αποστολή».

«Αν οι Ρώσοι ήταν αρκετά ισχυροί για να κατατροπώσουν τους Ουκρανούς με μια κίνηση, θα το είχαν ήδη κάνει»

Ο Όρμπαν έχει μελετήσει καλά τις στρατηγικές του κινήσεις για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον επόμενο μήνα στην ατζέντα της αποφυγής βαθύτερης εμπλοκής στη σύγκρουση, λέγοντας ότι «η ψηφοφορία θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη».

«Ο ρωσικός στρατός διεξάγει έναν σοβαρό και δύσκολο πόλεμο με τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του. «Αν οι Ρώσοι ήταν αρκετά ισχυροί για να κατατροπώσουν τους Ουκρανούς με μια κίνηση, θα το είχαν ήδη κάνει».

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές της Ουκρανίας, επομένως είναι απίθανο η Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να εξαπολύσει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ.

«Δεν θεωρώ λογικό ότι η Ρωσία, η οποία δεν μπορεί καν να νικήσει την Ουκρανία, θα ερχόταν ξαφνικά να καταπιεί ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», πρόσθεσε ο Όρμπαν.

Τέλος, δήλωσε ότι «θεωρώ τις αναφορές στη ρωσική απειλή ως προοίμιο βαθύτερης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας».