Skip to main content

Δανία: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στα γραφεία της Novo Nordisk

EPA/JOKUM TORD LARSEN DENMARK OUT

Η φωτιά ξέσπασε σε κοντέινερ σε εργοτάξιο της Novo Nordisk και επεκτάθηκε στη στέγη γειτονικού κτιρίου γραφείων της εταιρείας

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στα γραφεία του φαρμακευτικού κολοσσού Novo Nordisk της Δανίας, στα προάστια της Κοπεγχάγης.

Όπως ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία της πρωτεύουσας, η φωτιά, που προηγουμένως είχε χαρακτηριστεί «τεραστίων διαστάσεων», έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο και για τον λόγο αυτό η πυροσβεστική περιόρισε τις δυνάμεις της στο σημείο στους 30 άνδρες, από 100 αρχικά.

Δανία: Μεγάλη φωτιά στα γραφεία της Novo Nordisk

Οι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί

Οι υπάλληλοι που εργάζονταν στον κτίριο, στο προάστιο Μπάγκσφερντ, στα βόρεια της Κοπεγχάγης, απομακρύνθηκαν χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

«Απομένουν μονάχα κάποιες εστίες καπνού», είπε ο Σμιθ. Μπουλντόζες και γερανοί έφτασαν στην περιοχή για να απομακρύνουν τα χαλάσματα.

Το χρονικό

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα κοντέινερ, στο εργοτάξιο της εταιρείας και επεκτάθηκε στη στέγη ενός κτιρίου γραφείων που ανήκει επίσης στη Novo Nordisk, διευκρίνισε ο Σμιθ.

Το κτίριο δεν σώθηκε, όμως η δραστηριότητα της εταιρείας θα συνεχιστεί κανονικά από αύριο Πέμπτη, διαβεβαίωσε η Novo Nordisk, που διαθέτει και άλλα γραφεία στην ίδια περιοχή.

Στις 16 Μαΐου ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα άλλο εργοτάξιο της Novo Nordisk στο Κάλουντμποργκ, χωρίς να επηρεαστεί η παραγωγή φαρμάκων.

Το Ozempic και η «ένεση» στην οικονομία της Δανίας

Η Novo Nordisk είναι η εταιρεία που παρασκευάζει το Ozempic και το Wegovy, ενώ θεωρείται ο βασικός μοχλός ανάπτυξης αυτή τη στιγμή στη Δανία.

Έχει καταστεί η πιο πολύτιμη εισηγμένη της Ευρώπης, χάρη στην εντυπωσιακή απήχηση των φαρμάκων της για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Μαΐου, με τη ζήτηση για το Ozempic και το Wegovy να έχει απογειωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο φαρμακευτικός κολοσσός είδε τα καθαρά κέρδη του να κάνουν άλμα 28% στα 25,4 δισ. κορόνες (3,65 δισ. δολαρία), έναντι προβλέψεων των αναλυτών ότι θα διαμορφωθούν στα 23,7 δισ. κορόνες.

Η επιτυχία της Novo Nordisk έχει αντίκτυπο και στην οικονομία της Δανίας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υπερβαίνει πλέον τα 570 δισ. δολάρια και έχει ξεπεράσει το δανέζικο ΑΕΠ.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Novo είναι πλέον το κορυφαίο στον κόσμο, με ενεργητικό διπλάσιο από εκείνο του Gates Foundation. Χωρίς τη συμβολή της Novo, σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομία της Δανίας θα είχε παγιδευτεί σε στασιμότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP