Skip to main content

Εκατομμύρια Ιρανοί στη νεκρική πομπή του Ραΐσι

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Η πομπή προχώρησε από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης προς την Πλατεία Ελευθερίας κατά μήκος δρόμων που ήταν γεμάτοι πενθούντες.

Με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επικεφαλής, εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν σήμερα στην Τεχεράνη την νεκρική πομπή του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.

Η πομπή προχώρησε από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης προς την Πλατεία Ελευθερίας κατά μήκος δρόμων που ήταν γεμάτοι πενθούντες.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη την Κυριακή σε ορεινή περιοχή του βορειοδυτικού Ιράν.

Μετά τη συντριβή, ο Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος που λήγει την Παρασκευή.

Στη σημερινή επικήδεια τελετή συμμετείχαν πολυάριθμοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί εκπρόσωποι καθώς και ξένοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Δρομολόγια πενθούντων

Ο Ραϊσί πρόκειται να ταφεί αύριο, Πέμπτη, στη γενέτειρά του, τη Μασχάντ, στο ιερό του Ιμάμη Ρεζά, του όγδοου ιμάμη του σιιτικού ισλάμ.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι φιλικών κρατών αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

Η εταιρεία κρατικών σιδηροδρόμων του Ιράν έχει οργανώσει ειδικά δρομολόγια για τη μεταφορά πενθούντων από την Τεχεράνη στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν.