Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που παραμένουν σε «πόλεμο»

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

«Παίζουν» κάτω των τιμών της 28ης Φεβρουαρίου

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Κάτω των προ-πολέμου επιπέδων εξακολουθούν να βρίσκονται συνολικά οκτώ εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες δείχνουν όχι απλώς να μην ανακτούν το χαμένο έδαφος, αλλά και να επηρεάζονται αρνητικά από τις εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Αυτό, μάλιστα, αποκτά πρόσθετη αξία, αν αναλογιστούμε τη νέα αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ιράν συνεχίζουν να έχουν αποστάσεις για τους όρους και τις συνθήκες μιας πιθανής μακροπρόθεσμης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Εάν και η σύγκρουση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ και Τεχεράνη δεν εξηγεί εν τω συνόλω την υποαπόδοση των συγκεκριμένων μετοχών στο διάστημα των σχεδόν 3,5 μηνών που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξη της κρίσης, εντούτοις προσφέρει ένα αρκετά ικανοποιητικό ερμηνευτικό εργαλείο.

Αυτό αποτυπώνεται, για παράδειγμα, κυρίως στην περίπτωση της Aegean Airlines, η οποία χάνει -13,3% από τις 28 Φεβρουαρίου έως και σήμερα, παραμένοντας εγκλωβισμένη στην περιοχή των 11-12 ευρώ. Η καθήλωση της μετοχής αποδίδεται αφενός στην ακριβότερη τιμή του αεροπορικού καυσίμου, αφετέρου στην υπονόμευση της ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης.

Από εκεί και πέρα, στο -11,3% ανέρχεται η κάμψη για τον τίτλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος ναι μεν έχει εξασφαλισμένα έσοδα από τη σύμβαση λειτουργίας του αεροδρομίου, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζεται εμμέσως από τις αδύναμες προοπτικές του ευρύτερου κλάδου των μεταφορών.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αιτιολογεί σε μεγάλο βαθμό την υστέρηση και στη Lamda Develpment, η οποία έχει απολέσει -10,9% σε σύγκριση με το κλείσιμο της 28ης Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι η επένδυση στο Ελληνικό είναι ευάλωτη στις διακυμάνσεις του κόστους των πρώτων υλών αλλά και στη ζήτηση για ακίνητα από τους ξένους επενδυτές, αν μη τι άλλο δείχνει να έχει αφήσει αποτύπωμα στην πορεία της εισηγμένης.

Ξεχωριστή περίπτωση συνιστά η μετοχή της Allwyn, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά -17,6% στο επίμαχο χρονικό διάστημα, αν και ο λόγος αποδίδεται περισσότερο στον μετασχηματισμό της εισηγμένης (διασυνοριακή συγχώνευση ΟΠΑΠ – Allwyn) και λιγότερο στο γεωπολιτικό κλίμα.

Την ίδια στιγμή, κάτω των επιπέδων της 28ης Φεβρουαρίου, η οποία μην ξεχνάμε ότι είναι η τελευταία ημέρα πριν την έναρξη των στρατιωτικών εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, συνεχίζει να «παίζει» η Coca Cola HBC, η οποία χάνει -8,8%. Βέβαια, οι προ-πολέμου τιμές συνιστούσαν ιστορικά υψηλά, με τη γεωπολιτική κρίση να δίνει την αφορμή για μια εύλογη διόρθωση.

Κατά -9,3% περιορίζεται η μετοχή της Jumbo, η οποία εν μέρει πληρώνει το μάρμαρο για το αυξημένο κόστος των logistics, ενώ η Titan Cement, ως απόρροια των «τσουχτερών» ενεργειακών τιμών, αναδιπλώνει κατά -7%.

Τέλος, η μετοχή της Aktor Group βλέπει την απόσταση από τα προ-πολέμου επίπεδα να κυμαίνεται σε -5,4%.

Ο εργολάβος που ετοιμάζεται να… μεγαλώσει μέσα στο καλοκαίρι

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.